ZNATE LI DA JE MASLAČAK VEOMA LJEKOVIT? Ova biljka ‘briše’ bolove, uklanja bradavice…

ZNATE LI DA JE MASLAČAK VEOMA LJEKOVIT? Ova biljka 'briše' bolove, uklanja bradavice...

Ako već niste, vrijeme bi bilo da kušate ukusnu proljetnu salatu od mladog maslačka, koju stručnjaci preporučuju kao vrijedan zeleni dodatak proljetnoj prehrani, a osobito sve popularnijim smoothijima.

Osim salate, postoje i manje poznati ali vrlo korisni ljekoviti pripravci koji se mogu napraviti od ovog žarkožutog cvijeta, koje je dobro isprobati baš u proljeće.
Maslačak se nekada koristio za liječenje problema s jetrom i bolesti bubrega, žgaravice i upale slijepog crijeva.
Svi dijelovi ove biljke – od korijena do cvijeta su korisni. I koliko god je maslačak skromni vrtni korov, treba znati da je iznimno bogat vitaminima A, B, C i D, te mineralima što su željezo, kalij i cink.

Tonik za revitalizaciju
Maslačkov biljni ocat idealan je za salate, juhe, variva i umake, a pomiješan s vodom može se piti kao tonik za revitalizaciju.

Ulje maslačka
Cvijet maslačka jedna je od najkorisnijih biljaka za olakšavanje bolova u zglobovima i mišićima. Ulje maslačka treba nježno utrljati u područje bolnih mišića i zglobova. Jednostavno napunite staklenku svježe ubranim cvjetovima maslačka i prelijte ih osnovnim bademovim ili maslinovim uljem.
Napunite staklenku do vrha, zatvorite i ostavite na toplom mjestu dva tjedna, a potom dobiveno ulje procijedite u steriliziranu bocu i svakako označite. Čuvajte je u hladnjaku i koristite kad god vam mišići i zglobovi daju znak da im treba maslačkov tretman.

Tajna ljepljive smole
Maslačkov cvijet uklanja i bradavice. Vjerojatno ste primijetili da otkinuti list, stabljika ili cvijet luči bijelu ljepljivu smolu, koja je zapravo tajno oružje protiv bradavica. I baš taj sok treba direktno nanijeti na bradavicu, ponoviti to više puta dnevno i bradavice će za nekoliko dana posve nestati.

Izvor: Slobodna Dalmacija