Zimi treba jesti zimsko povrće koje pomaže da se zadrži tjelesna toplina

Zimi treba jesti zimsko povrće koje pomaže da se zadrži tjelesna toplina
Pred nama je najhladniji period u godini. Svatko će se pokušati ugrijati najbolje što može, a dobro je znati i da postoje namirnice koje pomažu da se zadrži tjelesna toplina. To su sezonske biljke – zimsko voće i povrće.

Najbolja pomoć tijelu u održavanju tjelesne topline može biti korjenasto povrće. To su sve one biljke koje ne sazrijevaju brzo, već im je potrebno izvjesno vrijeme.

Njihovom rastu ne smetaju ni vjetar ni mraz, već im pogoduje hladno zimsko vrijeme, a jestivi dijelovi im se nalaze ispod površine zemlje. Sitno sjeckano i kuhanoo korjenasto povrće može se koristiti i kao “temeljac” za laganu čorbu.

Ovo je također razdoblje u godini kada mnogi osjećaju veću potrebu za konzumiranjem mesa i mesnih proizvoda nego u ljetnom periodu. I meso sadrži elemente koji pomažu tijelu u održavanju topline.

Ako ste ljubitelj salata, probajte, umjesto uobičajene zelene salate, salate koje sadrže više korjenastog povrća, graha, boba ili vlaknastih biljaka. U salatu možete dodati i malo mesa.

Ljudi koji žive u hladnim područjima, trebali bi u najhladnijim mjesecima u potpunosti izbaciti zelenu salatu iz svog jelovnika.

U našim uvjetima umjereno hladnih zima, možemo je, međutim, slobodno s vremena na vrijeme konzumirati, primjerice u miješanoj salati s piletinom. Ako ste ljubitelj ribe, možete je spremiti na svoj omiljeni način, a kao prilog servirati kuhane korjenaste biljke i zimsko povrćem, ili krumpir.

Predlažemo neke od najzdravijih namirnica za jesenju i zimsku sezonu koje će vas zagrijati i pomoći vam da ostanete aktivni i u dobroj formi: mrkva, cikla, rotkvice, krumpiri, kelj, grah, bob, klice žitarica, kupus.