ZDRAVSTVENE BLAGODATI MRKVE: Evo zašto je treba jesti koliko god često možete

ZDRAVSTVENE BLAGODATI MRKVE: Evo zašto je treba jesti koliko god često možete

Postoji mnoštvo razloga zašto biste trebali jesti više mrkve. Ova narančasta namirnica prepuna je zdravih blagodati i zato imajte uvijek vrećicu mrkve uz sebe.

Vrijeme je da uvrstite ovo živopisno i hranjivo korjenasto povrće u vašu svakodnevnu prehranu, jer ono je jedan od najmoćnijih alata koje će vam pomoći u održavanju dobrog zdravlja.

Mrkva je jedan od jeftinijih i lakših proizvoda za nabavku od mnogih supernamirnica, nudeći širok raspon zdravstvenih prednosti, traje tjednima i lako se može uključiti u sve obroke i međuobroke za sve dobne skupine. Ona je u normalnim količinama preporučljiva za sve i svakog. Amy Shapiro, M.S., R.D., CDN, osnivačica Real Nutritiona, preporučuje kupnju organske mrkve kad god je to moguće, jer ova namirnica ima sposobnost apsorbiranja velike količine pesticida iz tla. Ako kupujete neorgansku, dobro je operite.

Mrkva potiče zdravlje očiju

Korjenasto povrće puno je vitamina i minerala koji igraju važnu ulogu u optimalnom funkcioniranju mnogih naših organa. Možda je najpoznatije da je mrkva bogata beta karotenom, spojem koji mrkvi daje narančastu nijansu, koji se u našem tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A je najpoznatiji po svojoj ulozi u očuvanju zdravlja očiju i dobrog vida, a njegov unos je bitan za smanjenje rizika od makularne degeneracije, kaže Martin. Pola šalice sirove, nasjeckane mrkve osigurava više od polovice preporučene dnevne količine vitamina A za odrasle, piše 24sata.

Mrkva pomaže koži da ostane zdrava

Osim očuvanja zdravlja očiju, vitamin A je također bitan u zaštiti zdrave kože. Martin navodi nedavnu studiju koja je pokazala da ljudi koji konzumiraju više vitamina A i karotenoida imaju smanjen rizik od raka kože. Redoviti unos mrkve može pomoći u osiguravanju adekvatne opskrbe vitaminom A cijelom tijelu, kaže ona.

Mrkva je odlična za vaša crijeva

Mrkva ima 2 grama vlakana na pola šalice, a to je mješavina topivih vlakana, koji dolaze u obliku pektina i netopivih vlakana. Shapiro objašnjava da topiva vlakna mogu usporiti brzinu pražnjenja želuca, što povećava osjećaj sitosti nakon jela. Netopiva vlakna su s druge strane odgovorna za sprječavanje zatvora. Obe vrsta vlakana moćna su sredstva za održavanje zdravog probavnog sustava.

Mrkva je zdrava za srce

Mrkva je nedvojbeno zdrava za srce. Shapiro pojašnjava da osim zdravlja očiju, mrkva obiluje i kalijem koji je važan za zdravlje srca i krvnih žila. Bogata je fitonutrijentima koji služe kao saveznici u borbi protiv bolesti sa svojim antioksidativnim svojstvima, poput karotenoida i polifenola, naglašava Martin. Njezina vlakna djeluju učinkovito kod prevencije kardiovaskularnih bolesti, mrkva ima potencijal pružiti zaštitu od srčanih bolesti kao i njihovih čimbenika rizika, poput visokog kolesterola, donosi Real Simple.

Mrkva je prihvatljiva za glukozu

Mrkva ima minimalan utjecaj na glukozu u krvi, kaže Shapiro, što je čini dobrim zalogajem za dijabetičare i za sve koji žele izbjeći skokove šećera u krvi. Stabilna razina šećera u krvi pomaže izbjegavati taj stalni ciklus koji vodi bespotrebnom grickanju, a koji može utjecati na težinu, razinu energije i raspoloženje.

Najbolji načini da jedete mrkvu

Odrasli bi trebali jesti dvije do tri šalice povrća dnevno, a uključivanje mrkve u tu mješavinu najbolji je način da počnete ubirati sve navedene prednosti. I Shapiro i Martin preporučuju ju jesti umočenu u hummus, guacamole ili svježi sir za zdrav međuobrok. Pečenje mrkve u pećnici s maslinovim uljem i soli, ili s malo meda ili javorovog sirupa za poseban prilog, je još jedna sjajna opcija.

Shapiro savjetuje mljevenje mrkve i dodavanje je pečenim proizvodima za jedva primjetno povećanje nutritivnih vrijednosti. Također možete ukiseliti ili narezati na rezance ili listiće svoje mrkve i dodati ih u salatu, ili ih ubaciti u gulaš i pustiti da u procesu sporog kuhanja puste svoje prirodne okuse, piše 24sata.