ZA BLISTAV OSMIJEH: Doznajte koje navike najviše ŠTETE ZUBIMA

Ako ste pomislili da znate sve o higijeni usne šupljine te da radite sve kako bi vaši zubi i desni ostali blistavi i zdravi iznenadit ćete se kada otkrijete koliko svakodnevnih navika šteti vašim zubima. Donosimo 5 navika koje bi trebali odmah promijeniti

1. Pregrubo četkanje zubi
Iako zvuči kao dobra stvar, ali pretvrde četkice i pregrubo četkanje može trajno oštetiti zaštitnu caklinu zuba, izazvati preosjetljivost i sklonost karijesima, ali i uzrokovati povlačenje desni. Radije koristite mekšu četkicu te laganim kružnim pokretima četkajte zube i desni dvije minute barem dva puta dnevno.

2. Pogrešna pasta za zube
Baš kao i četkice i pasta za zube može biti preagresivna. Mnoge paste sadrže mikro granule i zrnca koja pomažu pri uklanjanju mrlja, ali mogu značajno oštetiti vaše zube. Isto je i s desnima zato pronađite pastu koja vam paše okusom, ali i teksturom, a preporuka je ona za osjetljive zube.

3. Nekorištenje konca za zube
Ako ste pomislili da četkicom za zube možete detaljno očistiti usnu šupljinu, varate se. Područje između zubi četkica nikako ne može doprijeti i zato vam je potreban konac. Čišćenje zubi koncem sprečava upale i nakupljanje kamenca.

4. Gazirana pića
Gazirana pića, a naročito kola (obična i dijetalna)sadrže kiseline koje s vremenom nagrizaju zube i uništavaju caklinu. Gazirana pića nisu dobra niti za vaše tijelo zato ih svedite na minimum, a ako im ne možete odoljeti ispijte ih na slamku te nakon toga operite zube.

5. Hrana koja ostavlja mrlje
Zubna caklina je poput porculana. Sve što ostavlja mrlje na vašem tanjuru ili šalici, ostaviti će ih i na vašim zubima, ali trajnije. Kava, čaj, kola, razni umaci, soja sos i crno vino samo su neke od namirnica koje ostavljaju ružne mrlje na zubima. upravo zbog toga je nakon ručka preporučljivo prati zube.