UPOTREBA PAPRENE METVICE: Evo kako pripremiti ljekoviti čaj i tonik za vlasište

UPOTREBA PAPRENE METVICE: Evo kako pripremiti čaj i tonik za vlasište

U malim dozama paprena metvica djeluje umirujuće, a u velikim dozama djeluje kao tonik i stimulans. Ljeti pića pripremljena s dodatkom paprene metvice ugodno hlade i osvježavaju (posebno mentol koji hladi tijelo).

Možete pripremiti i sirup od peperminta, a listove metvice dodati u sirup od borovnice. Listovi peperminta također se koriste u pripremi deserta, piše Slobodna Dalmacija.

Čaj od paprene metvice

Uzmite dvije do tri žličice svježeg lišća ili osušenih biljaka, prelijte ih kipućom vodom (300 ml) i ostavite poklopljeno pet do deset minuta.

Upotreba:
Pijte jednu šalicu čaja nakon obroka protiv nadimanja, lijene probave, štucanja, nedovoljnog lučenja žuči. Da biste se ojačali i osnažili, popijte dvije šalice čaja nakon obroka. Da biste se smirili, popijte jednu šalicu čaja nakon obroka. Čaj se koristi i za inhalaciju kod prehlade, a tada u njega možete dodati i kap eteričnog ulja paprene metvice.

Tonik za vlasište

Čaj je koristan i kao tonik za vlasište, jer potiče protok krvi u vlasištu i tako potiče rast kose. Koristite svježe lišće metvice, dodajte četiri kapi esencijalnog ulja i šalicu vode. Pustite da voda proključa, a zatim dodajte paprenu metvicu, poklopite posudu i ostavite dok se čaj ne ohladi dovoljno da se može preliti preko vlasišta.