TRPUTAC (BOKVICA): Zacjeljuje rane, liječi prehladu i upale probavnog sustava

TRPUTAC (BOKSVICA): Zacjeljuje rane, liječi prehladu i upale probavnog sustava

Trputac ili bokvica je višegodišnja zeljasta biljka rasprostranjena po cijelom svijetu. Možete se pronaći na bilo kojoj livadi, uz rub puta, u jarku…

Iako je i stabljika bokvice ljekovita, uglavnom se koriste njeni listovi, koji se beru od početka maja do avgusta, dok je biljka u cvatu, a sjeme još uvijek nije sazrijelo. Listovi se suše u hladovini, na promaji, a ljekoviti su samo oni listovi koji zadrže zelenu boju i kad se osuše.

Bokvica sadrži čitav niz vitamina i minerala, kao što su vitamini C i K, zatim tanin, pektin, holin, gvožđe, kalijum, kalcijum, a sadrži i veoma važan glikozid aukubin.

Zahvaljujući svim ovim aktivnim sastojcima bokvica djeluje kao antibiotik. Svježe iscijeđen sok se koristi za liječenje kašlja, bronhitisa i plućnih bolesti.

Blagotvorno djeluje i na organe za varenje, pa se preporučuje za liječenje dijareje, zapaljenja sluzokože želuca i čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, a neka istraživanja su pokazala da ekstrakt bokvice liječi i hemoroide.

Ako bokvicu želite da stavite na ranu ili opekotinu, svježi listovi treba da se isjeckaju i popare, a zatim nanesu na ranu.

Čaj se priprema veoma jednostavno – kafenu kašičicu suhih, isitnjenih listova bokvice prelijte sa 2dl ključale vode i ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim procijedite. Čaj možete piti preventivno, a možete ga koristiti i kao obloge za liječenje konjunktivitisa.