Trava iva – pravo blago iz prirode, liječi mnoge bolesti

Trava iva - pravo blago iz prirode, liječi mnoge bolesti
Foto: User:Tigerente / Wikimedia / (CC BY-SA 3.0)

Trava iva (lat. teucrium montanum) vrlo je ljekovita biljka koja raste u planinskim krajevima diljem svijeta. Kod nas je poznata i pod nazivima dupčac i gorski cmilj, a iskusnom nalazniku vrijedi kao zlato. Prepoznatljiva je po malim grmićima s blijedo žućkastim cvjetićima na vrhovima grančica.

Stabljike su pretežno uzdignute i djelomično drvenaste. Listovi su bez peteljke, dlakavi samo s naličja, zeleni i sivo bjeličaste boje. Ova biljka raste po suhim, toplim i krševitim mjestima, na visinama od oko 800 m i više, uglavnom na južnim obroncima.

Ljekovita svojstva
Trava iva koristila se za liječenje još u doba antike. Postoji staro narodno vjerovanje na Balkanu prema kojemu ova trava omogućuje mentalni i fizički oporavak nakon duge bolesti, teške tjelesne ili duševne iscrpljenosti. Iako je manje poznata u široj javnosti, trava iva jedna je od najpouzdanijih ljekovitih biljaka.
Jako je cijenjena u planinsko-brdskim krajevima, a kažu da liječi skoro sve teške bolesti. Uz nju se veže jedna narodna izreka: „Trava iva od mrtva pravi živa“.
Izuzetno je gorkog i oporog ukusa, a u narodnoj medicini koristi se za liječenje mnogobrojnih bolesti, prije svega probavnih i dišnih organa, pa čak i kod tuberkuloze pluća.

Trava iva u svojem sastavu ima gorke tvari, tanin, metanol, petrolejski eter, kloroform, etilni acetat, 1-butanol.
Zbog tih sastojaka čak je i ljekarnici često preporučuju za jačanje imuniteta, a odličan je izbor za ljude koji su izloženi jakom stresu.
Zbog gorkih tvari pomaže kod mnogobrojnih bolesti želuca te olakšava nadutost. Svojim antiseptičkim djelovanjem uništava patogene mikroorganizme, odstranjuje štetne tvari u crijevima i želucu. Djelotvorna je kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti.
Čaj trave ive liječi grčeve i čisti krv. Upotrebljava se i protiv svih vrsta groznica te kao pomoć kod šećerne bolesti.
Prema novim istraživanjima, razina antioksidativnih tvari u čaju podjednaka je onoj u ginku i zelenom čaju, poznatim po izvanrednoj ljekovitosti.
Tinktura trave ive pomaže kod hemeroida, te bolesti jetre i žuči jer potiče stvaranje i protok žučne kiseline.
Kao kupka povoljno djeluje na kožu, naročito kada je riječ o ranama i promjenama na koži. Vrlo je popularna u obliku balzama za ublažavanje reumatizma.
Koja vas god bolest mučila, pokušajte liječenje s travom ivom jer je ona – univerzalni lijek.

Svojstva trave ive:

 • djeluje protiv bakterija i gljivica,
 • pomaže kod bolesti želuca,
 • smanjuje upale,
 • jak je antioksidans,
 • pomaže kod depresije,
 • regulira probavu,
 • izbacuje višak tekućine iz organizma,
 • primjenjuje se u liječenju bolesti dišnih organa,
 • jača imunitet,
 • pomaže kod hemoroida i šećerne bolesti,
 • čisti organizam

Berba i pripravci
Trava iva cvijeta od lipnja do rujna, a sakuplja se baš u to vrijeme. Želite li pravilno brati travu ivu, lisnate cvjetne vrhove grančica sijecite oštrim škarama i brzo ih sušite na prozračnom mjestu da bi im sačuvali boju i specifičan miris.
Gdje god da berete travu ivu, barem trećinu vidljivih cvjetova ostavite netaknute. Jer osim što je ljekovita, korisna je i zato što izvrsno vezuje ono malo zemlje na golom kamenjaru.

Priprema čaja
Prelijte žličicu trave ive s dva decilitra vruće vode i odmah poklopite. Poslije 15 minuta procijedite. Pijte čaj jednom do dvaput dnevno prije jela.

Priprema tinkture
20 grama trave namočite u jednom decilitru alkohola. Ostavite da stoji dva tjedna. Pijte triput dnevno po 20 kapi.

Prah
Osušenu travu ivu sitno sameljite u mlinčiću za kavu. Uzimajte jedan do tri grama prije jela.