SREĆA JE U NAMA: Pozitivno razmišljanje čini nas ljepšima, snižava tlak i smanjuje rizik od bolesti

SREĆA JE U NAMA: Pozitivno razmišljanje čini nas ljepšima, snižava tlak i smanjuje rizik od bolesti

Sreća je svima nadohvat ruke, potrebno je samo prihvatiti neke mentalne navike pozitivnog razmišljanja. Profesorica psihologije Barbara Fredrickson sa sveučilišta Sjeverna Carolina smatra kako uvijek na sve treba gledati pozitivno.

Ako naučimo tako razmišljati, umjesto da se prepustimo crnilu, bit ćemo zdraviji i ljepši. Liječnici također podupiru moć pozitivnog razmišljanja navodeći kako ono snižava tlak, smanjuje rizik od obolijevanja od raznih bolesti, te poboljšava kvalitetu sna.

Najvažnije je ne razmišljati negativno i pritom misliti: “neću nikada stići na vrijeme obaviti posao” ili “nikada nemam sreće u ljubavi”.

Umjesto toga bolje je prepustiti se meditaciji koja će nas opustiti i psihofizički pripremiti za nove pobjede. Moć meditacije dokazala su i neka istraživanja. Nakon naporna rada mnogima je pomogla da zaborave na sate koje su proveli u stresu na radnom mjestu. Da meditacija pomaže dokazuje i tibetanski mudrac Mingyur Rinpoche ili kako ga mnogi zovu “najsretniji čovjek na svijetu”, koji je dobio zahvaljujući svakodnevnoj meditaciji.

Kako bismo se osjećali bolje potrebno je i činiti dobro. I to ne samo sebi, nego i drugima, jer zadovoljstvo se može pronaći i u osmijehu druge osobe. Prema mišljenju profesorice Julie Norem s koledža Wellesley iz Massachussetsa, pesimisti koji stalno sve gledaju negativno troše dragocjenu mentalnu energiju razmišljajući o tome na koje bi sve moguće načine nešto moglo poći po zlu.

Umjesto toga stručnjaci savjetuju da je dobro objektivno razmisliti što bi se sve u nekoj situaciji moglo dogoditi, ali samo kako bi nas to pripremilo za sva moguća rješenja.

S druge strane, optimizam je nešto što se može naučiti. Razmišljamo li svakoga dana kako će se desiti nešto lijepo, na kraju će se to i dogoditi. U očekivanju rješenja velikog problema, treba naučiti uživati u malim stvarima kao što su druženja s prijateljima, odlazak na izlete u prirodu, kao i širenje horizonata novim aktivnostima. Osim toga, dobar put je i čitanje duhovnih knjiga koje će nas oplemeniti i smiriti.

Uz posao također treba pronaći i hobi koji će nam ulijevati radost nakon naporna radna dana.