SOK OD BREZE: Zovu ga prirodna infuzija, dobar je za želudac, “topi” kilograme…

SOK OD BREZE: Zovu ga prirodna infuzija, dobar je za želudac, “topi” kilograme...

Brezin sok čisti i oporavlja organizam, osvježava i krijepi, a prije konzumacije poželjno je dobro ga ohladiti.

Riječ je o osvježavajućem napitku dobivenom direktno iz drveta breze – životnom soku koji nastaje buđenjem breze u proljeće, piše portal herbateka.eu.

Drvo breze (lat. betula pendula) prirodno filtrira preko 100 litara vode dnevno kroz svoj korijen i upija mnoge minerale i hranljive sastojke. Njen sok se sakuplja na zanimljiv način: jednostavnim bušenjem kore drveta kap po kap u posudu ili vrećicu. Ta “voda” koja se cijedi iz drveta je nevjerojatan dar prirode!

Sok od breze može se dobiti samo jednom godišnje – u proljeće – i to u ograničenim količinama.

Veliko stablo može dati oko tri litre kvalitetnog soka, dok mlade breze nisu preporučljive za izvlačenje soka.

Takav čisti sok može se koristi nekoliko dana ili se flašira za kasniju upotrebu.

Čisti i detoksicira tijelo i ubrzava metabolizam, a ovaj sok je naročito pogodan za čišćenje jetre i bubrega jer neutralizira otrovne otpadne tvari i filtrira ih kroz urinarni trakt. Jednako tako, sok od breze može biti saveznik osoba koje vode bitku sa suvišnim kilogramima, a blagonaklon je i prema želucu.

Sok od breze je prirodni “sportski napitak” prije i tijekom tjelovježbe, s obzirom na to da djeluje na organizam kao prirodna infuzija.

Dobrobiti soka breze ne staju ovdje: “brezina vodica” se može koristiti za umivanje i čišćenje kože, no za zdravlje i vitalnost je najvažnije piti čisti sok.

Preporučuje se da ga konzumirate dva puta dnevno, i to po 1,5 dl soka: ujutro za buđenje organizma ili uvečer za čišćenje prije spavanja.

Zašto prirodni napitak iz stabla ranoproljetne breze? Zato što je 100 posto prirodan, bez dodatka vode, bez umjetnih boja, bez GMO-a, organski proizvod, prirodna detoksikacija organizma, prirodna hidracija organizma zbog optimalnog sastava te odnosa elektolita i prirodnog izvora minerala kao što su kalij, magnezij, natrij, fosfor, kalcij i željezo, bez šećera – pogodno za dijabetičare, on je izvor proteina, aminokiselina i enzima, bogat je vitaminom C i B, osvježava i okrepljuje, izvrsno za sportaše i rekovalescente…

Ako se želite samo okušati u skupljanju “brezove vode”, u priloženom videu možete vidjeti kako se to radi. I vodite računa da se sok od breze mora skupljati u rano proljeće.

Izvor: Prirodadaje.com