SEZONA JE MASLAČKA: Evo na koji način od ove ljekovite biljke dobijete sok, sirup, salatu, džem i čaj!

Osim što je poznat kao vjesnik proljeća, maslačak je veoma ljekovita biljka i svakako je vrijedi uvrstiti u ishranu.

On se može naći na svakom koraku, ali se u ishrani i terapiji koriste samo biljke koje rastu daleko od saobraćajnica i zagađenja. Svi dijelovi su mu ljekoviti: listovi se beru prije nego što procvjeta, cvjetovi od aprila do maja, a korijen se vadi u rano proljeće ili ranu jesen. Biljka maslačak je ljekovita jer sadrži obilje pelina, cinka, flavonoida, vitamina B, sterola, tanina, kalija, dok su listovi puni gvožđa i vitamina C.

ZNATE LI DA JE MASLAČAK VEOMA LJEKOVIT? Ova biljka 'briše' bolove, uklanja bradavice...

U terapiji se koristi u raznim oblicima, kao čaj od maslačka za jetru i slično, također se pravi i sok, sirup, a od listova se pravi veoma ukusna i ljekovita salata od maslačka.

Čaj od maslačka, bilo da se priprema samostalno ili u sklopu drugih čajnih mješavina, je izuzetno djelotvoran lijek iz prirode. Maslačak čaj pomaže oboljelima od dijabetesa, zatim kod anemije, kamena u žući, reumatskih tegoba, bolesti jetre, neredovne menstruacije i dr…

Korijen maslačka se u Indiji koristi u terapiji za teške bolesti jetre, uključujući cirozu i hepatitis, a doprinosi i liječenju infekcija, virusa i kod zadržavanja vode u organizmu. Mnoga istraživanja pokazala su da biljka maslačak stimulira protok žuči i da ima blagi diuretički efekt.

Ova biljka pročišćava mokraćne puteve i blagotvorno djeluje na bešiku i bubrege i liječi urinarne infekcije. Danas čak i neki ljekari preporučuju čaj od maslačka za čišćenje jetre, posebno u slučaju prekomjerne upotrebe raznih sintetičkih lijekova. Maslačak čaj potiče apetit, ubrzava varenje hrane i potiče bolju probavu, također preporučuje se maslačak kao lijek za smanjenje nivoa kolesterola u krvi..

Čaj od korijena maslačka se savjetuje dijabetičarima, osobama koje su anemične, ali i onima koji imaju problem s reumom, kamenom u žuči i neredovnim menstruacijama. Dobar je i za čišćenje organizma od toksina, pomaže u slučaju degenerativnih promjena hrskavice i potiče znojenje. Također, čaj od maslačka za mršavljenje postiže odlične rezultate u borbi protiv gojaznosti i celulita…

SEZONA JE MASLAČKA: Evo na koji način od ove ljekovite biljke dobijete sok, sirup, salatu, džem i čaj!

ČAJ OD MASLAČKA (RECEPT): Pomiješajte po jednu malu žličicu od osušenih listova, cvjetova i sitno isjeckanog korijena maslačka. Sve staviti u posudu, preliti šalicom ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji. Poslije 20 minuta procijediti i zasladiti žličicom meda.
Čaj od maslačka se pije od dvije do tri šalice dnevno. Najbolje je 30 minuta prije jela.

SOK OD MASLAČKA (RECEPT): Sok od maslačka koristi se za ublažavanje stomačnih tegoba, a najbolje rezultate daje ako je svježe iscijeđen. Pravi se cijeđenjem listova i korijena, nakon čega se taj sok pomiješa sa šalicom mlijeka i zasladi medom. Pije se ujutru na prazan stomak tijekom tri nedjelje.

KAKO SE PRAVI DŽEM OD MASLAČKA? Ovaj džem najbolje je uzimati ujutru na prazan stomak, pomiješan sa zelenim čajem. Ovaj napitak djeluje protuupalno i kao sredstvo za čišćenje jetre od toksina, a ima i diuretsko djelovanje. Kao i čaj od maslačka, džem je također koristan i za sprječavanje astme i bronhitisa, a u tom slučaju uzimaju se dvije žlice odjednom, ujutru na prazan stomak.
Priprema: Otkinuti 300-400 žutih cvjetova maslačka, preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoji 24 sata. Sutradan maslačak dobro iscijediti i preliti s pola litra tople prokuhane vode pa kuhati 15-20 minuta.
Nakon toga dodati kilogram šećera, dva sitno isjeckana srednja limuna (može i s korom) i žličicu limuntusa, poslije čega se smjesa kuha još pet minuta. Kada džem dobije boju meda, skinuti ga s ringle, sačekati da se ohladi i procijediti kroz gazu. Dobivenu smjesu prokuhati još dva minuta.