SEDAM NEVJEROJATNIH STVARI koje jabuke mogu učiniti za naše zdravlje!

SEDAM NEVJEROJATNIH STVARI koje jabuke mogu učiniti za naše zdravlje!

Danas ćete često čuti da određene namirnice pomažu kod ovoga ili onoga i to je sasvim u redu. Međutim, što je s onima koje su najzastupljenije i “najobičnije” u našem podneblju? Recimo, jabuke? Koliko se pažnja obraća na njihove zdravstvene koristi?

Činjenica je da je jabuka jedna od najzdravijih vrsta voća te se zbog toga i preporučuje da pojedete bar jednu dnevno.

Jabuke sprečavaju nastanak raka debelog crijeva
Prema najnovijim istraživanjima, kada prirodna vlakna jabuka fermentiraju u debelom crijevu, dolazi do stvaranja spojeva koji pomažu u borbi protiv formiranja stanica raka.

Jabuke stabiliziraju razinu šećera u krvi
Jabuke su jako bogat izvor topivih vlakana koja usporavaju probavu i ‘ulazak’ glukoze u krvotok. Nedavno istraživanje pokazuje da žene koje jedu bar jednu jabuku dnevno imaju 28% manje šansi da razviju dijabetes u odnosu na žene koje ih ne jedu.

Jabuke poboljšavaju zdravlje desni
Već odavno su jabuke prozvane prirodnom četkicom za zube. Iako konzumiranje jabuke zapravo ne čisti zube, njeno grickanje i žvakanje stimulira desni, a slast jabuke povećava proizvodnju pljuvačke što smanjuje propadanje zuba snižavanjem broja bakterija u ustima.

Jabuke sprečavaju nastanak visokog krvnog tlaka
Nedavno provedena istraživanja pokazuju da odrasle osobe koje jedu bar dvije jabuke dnevno imaju manje šanse od razvoja hipertenzije i to do 37% u odnosu na one koji ih ne jedu.

Jabuke vam pomažu da smršavite
Jabuke se sastoje od vode i topivih vlakana, što znači da ćete se zasititi konzumiranjem jabuke. Istraživanja pokazuju da žene koje jedu tri jabuke ili kruške dnevno lakše eliminiraju suvišne kilograme.

Jabuke štite od srčanih oboljenja
Svježa jabuka je idealna užina. Jabuke su bogat izvor flavonoida, a to su antioksidansi koji sprečavaju nastanak srčanih oboljenja. Ipak, da biste imali koristi, jabuke morate jesti neoguljene.

Jabuke snižavaju visok kolesterol
Jabuke sadrže veoma malo kalorija, ali su zato veoma bogate topivim vlaknima, pektinima, koji pomažu u snižavanju lošeg kolesterola koji oštećuje arterije.