Pet razloga zbog kojih bi svaku večer prije spavanja trebali popiti šalicu mlijeka

Poznato je da je mlijeko je sjajan izvor proteina, da zdravo je za kosti… A jeste li znali da najviše koristi kad se popije prije spavanja?

Na primjer, šalica mlijeka prije spavanja pomoći će vam da brže zaspite, spavate mirno bez buđenja tijekom noći, čak i da ubrzate mršavljenje, prenosi b92.net.

Evo zašto je dobro piti mlijeko prije spavanja:

Bolji san

Više studija na ljudima i životinjama pokazalo je da ispijanje mlijeka prije spavanja potiče bolji san. Mlijeko sadrži triptofan i melatonin, koji pomažu da lakše i brže zaspite.

Tirptofan igra važnu ulogu u proizvodnji serotonina koji poboljšava raspoloženje, opušta i zapravo je preteča melatonina koji regulira bioritam i priprema organizam za san.

Također, istraživanja su pokazala da unošenje dovoljno triptofana i melatonina snižava anksioznost i depresiju koje se mogu pogoršati tijekom spavanja.

Sprječava buđenje zbog gladi

Ako puno jedete prije spavanja, moguće je da ćete imati problem sa spavanjem tijekom noći. Da biste spriječili buđenje zbog gladi, popijte šalicu mlijeka prije spavanja.

Opušta nas

Osim fizičkog utjecaja na tijelo, ispijanje mlijeka prije spavanja nas podsjeća na djetinjstvo, što nam vraća lijepe uspomene i ima smirujući efekt. Opušta nas i stvara osjećaj spokoja.

Pomaže mršavljenju

Ako vam ispijanje mlijeka pomaže da bolje zaspite, pomoći će vam i da smršavite. Loš san može biti uzrok debljanja pa bi popravljanje kvalitete sna moglo biti rješenje i za tih nekoliko dobivenih kilograma.

Osim toga, mlijeko je prepuno proteina pa je odlična zamjena za kasnu “užinu” koja također može biti krivac za povećanje kilaže.

Povećava čistu mišićnu masu

Mliječni proteini su kazein i protein sirutke. Nekoliko studija pokazalo je da konzumiranje ovih proteina pojačava sintezu mišićnih proteina tijekom noći.