NEMOJTE BACATI SJEMENKE OD LUBENICE: Možete ih iskoristiti za nešto vrlo dobro…

NEMOJTE BACATI SJEMENKE OD LUBENICE: Možete ih iskoristiti za nešto vrlo dobro...

Vjerovatno vam nikad nije palo na pamet da koštice od lubenice možete upotrijebiti za nešto vrlo korisno. A upravo je to slučaj. One su sjajne za rješavanje problema s kojim se suočava ne tako mali broj ljudi…

Sjemenke lubenice sadrže dijetetska vlakna neophodna za normalan rad digestivnog trakta, pomažu u slučaju pojave crijevnih parazita, kao i u liječenju oboljelih od žutice, vodene bolesti, a imaju i blaga antibiotska svojstva.

Dalje, sjemenke lubenice sadrže supstancu citrulin koja djeluje kao antioksidans, pospješuje širenje krvnih sudova te povoljno deluju u slučaju arteroskleroze, hipertenzije, angine pectoris i erektilne disfunkcije kod muškaraca.

Evo recepta koji je vrlo jednostavan i koristan u borbi protiv Ešerihije koli, bakterije koja nekad može izazvati prilično neugodne infekcije.

Za ovaj recept potrebno vam je svega trideset koštica od lubenice i jedan litar vode, način pripreme je slijedeći:

Najprije vam je potreban jedan limeni lončić ili posuda u kojoj možete kuhati. Naspite vodu u lončić (ako ne lončić onda tog razmjera u drugu posudu) vode pa dodajte i koštice. Pustite da voda ključa, a kada počne ključati neka vri još najmanje 10 minuta.

Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Nakon što se ohladi dobivenu tečnost procijedite te nakon toga ostavite u frižider. Sa bazom te vode dalje možete praviti sokove – limunadu, multivitu i slično. Naravno ako vam ne smeta ukus koji je specifičan najbolje da pijete bez da pomiješate sa sokovima, jedino bi vam još moglo smetati što ima mutan izgled koji ne obećava mnogo.

No hoćete li vjerovati ako vam kažemo da ovaj recept možete praviti tokom cijele godine. Ono što je potrebno jeste da sačuvate koštice iz lubenice tokom ljeta osušite ih i imate tokom cijele godine pa i u zimu.