MIT ILI ISTINA: Mnogi vjeruju da riža deblja i zato je izbjegavaju, evo što kažu nutricionisti

Riža je na drugom mjestu, nakon pšenice, među najkonzumiranijim i najcjenjenijim žitaricama u svijetu. Velik dio ovog uspjeha može se pripisati njezinoj svestranosti: bezbroj varijanti dostupnih na tržištu omogućuje upotrebu riže i za topla i za hladna, ljetna i zimska jela kao što su rižoti, salate i još mnogo toga.

No smatra li se riža kaloričnom namirnicom? Morate znati da vam 100 g riže donosi oko 332 kalorije, piše Novi list.

Korisna svojstva riže

Ono što rižu čini tako popularnom i konzumiranom žitaricom gotovo posvuda je to što je bez glutena, stoga je pogodna za celijakiju , a istovremeno je bogata škrobom i ima malo natrija.

Pogledajmo glavna korisna svojstva:

  • detoksikacijsko djelovanje na cijeli organizam
  • diuretička svojstva korisna u borbi protiv bolesti bubrega ili hipertenzije
  • adstringentna funkcija korisna u slučaju proljeva
  • integralni tip olakšava apsorpciju šećera zahvaljujući prisutnosti vlakana
  • zasićuje više od tjestenine jer nakon kuhanja povećava volumen

Riža deblja: istina ili laž?

Mnogi vjeruju da se od riže deblja više od tjestenine, no u stvarnosti, nutricionistički gledano, tjestenina je kaloričnija i bogatija lipidima i proteinima.

Naprotiv, riža je probavljivija i s višim indeksom sitosti, zbog čega često čujemo da je “lakša” od tjestenine. Treba naglasiti da nijedna hrana ne deblja, pogotovo ako se uzima u pravim količinama.

Ovo pravilo vrijedi i za rižu, tako da možemo odgovoriti na glavno pitanje: riža vas ne deblja, a dobra je za vaše zdravlje! Općenito, neka uvjerenja vezana uz konzumaciju ugljikohidrata za večerom krive ju za debljanje.

Kao i u svemu, količine čine razliku. Pretjerivanje je uvijek nezdravo, ali osim toga bit će od temeljne važnosti odabrati pravi način kuhanja, najprikladnije kulinarske kombinacije. Moći ćete uživati ​​u riži bez ikakve grižnje savjesti.