MATIČNA MLIJEČ – izvrstan biostimulator i prirodni antioksidans

MATIČNA MLIJEČ - izvrstan biostimulator i prirodni antioksidans

Još je u stara vremena poznati grčki ljekar Hipokrat rekao: “Tvoja hrana biće tvoj lijek”. Savremena medicina je nakon dugogodišnjih istraživanja došla do zaključka da je uzrok čovjekovih bolesti upravo hrana koju jede ili ona koju ne jede.

Pravilna ishrana je najbolja zdravstvena metoda i način prevencije mnogih oboljenja koja treba biti prioritet svakog pojedinca, stvarajući temelj optimalnog zdravlja i zdravog načina života.

Količina hrane i njena kalorijska vrijednost koju svakodnevno unosimo u naš organizam više je nego dovoljna za zadovoljenje energetskih potreba, a često i višestruko premašuje dnevni “utrošak”. Međutim, hrana koju svakodnevno konzumiramo po svom je sastavu “nutritivno” siromašna i nedovoljno kvalitetna za održavanje našeg tijela u pojačanom ritmu svakodnevice.

Hranimo se namirnicama koje su bogatije masnoćama i šećerima, koje sadrže previše soli, a malo vlakana, vitamina i minerala.  Pravilna i izbalansirana ishrana ima višestruko pozitivne efekte kako na obrambeni sistem (imunitet), tako i na cjelokupan organizam.

Ishranu koja sadrži voće, povrće i integralne žitarice, treba obogatiti namirnicama koje u svom sastavu imaju biološki vrijedne spojeve sa dokazanim pozitivnim učinkom na zdravlje.  U takve namirnice spadaju „proizvodi iz košnice“ kao što su matična mliječ, med, propolis i pelud.

Matična mliječ je izvanredan koncentrat biološki aktivnih sastojaka, bitnih za pravilno funkcioniranje organizma. Ona sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, vitamine (posebno B vitamine), minerale, enzime, esencijalne aminokiseline i druge biološki aktivne spojeve.

Matična mliječ sadrži 10-hidroksidecenionsku kiselinu (10-HDA), nezasićenu masnu kiselinu izoliranu isključivo iz matične mliječi, koja snažno djeluje protiv bakterija i gljivica. Matična mliječ je jedan od najbogatijih prirodnih izvora acetilholina koji je odgovoran za prijenos nervnih impulsa i lučenje žlijezda, a sadrži i gamaglobulin, koji jača imunitet.

Matična mliječ jača vitalnost i otpornost organizma, ubrzava oporavak, poboljšava funkcionalne sposobnosti i usporava starenje. Preporučuje se preventivno u stresnim situacijama i pri velikim psihofizičkim naporima. 

Matična mliječ je izvrstan biostimulator i prirodni antioksidans.