LJEKOVITOST VLASCA: Čuva vid, smanjuje “loši” kolesterol, štiti od raka i tumora…

LJEKOVITOST VLASCA: Čuva vid, smanjuje "loši" kolesterol, štiti od raka i tumora...

Vlasac (lat. Allium schoenoprasum) dolazi iz porodice lukova kojoj pripadaju i češnjak, crveni luk te poriluk. Široko primjenjiva biljka koja ima blago ljuti okus koji ovisi o uvjetima uzgoja i o sorti.

Uzgoj vlasca ima dugu tradiciju zbog njegovog karakterističnog okusa, ali i ljekovitih svojstava. Srednjovjekovni vrtlari često su koristili vlasac kao ukras te za označavanje granice vrtova, ali i za odbijanje insekata.

Vlasac sadrži eterična ulja bogata sumporom koja su uzrok njegovog ljutog okusa i mirisa.

Zbog jednostavnog uzgoja i ljekovitih svojstava vlasac bi trebao biti dio svakog vrta. Prava je riznica vrijednih nutrijenata i sadrži vrlo malo kalorija. Dobar je izvor vitamina A, B, C i K te antioksidansa. Od minerala su prisutni kalcij, magnezij, fosfor i kalij.

Ljekovito djelovanje vlasca

1.Smanjuje kolesterol

Crveni luk i češnjak zadobili su mnogo pažnje zbog ljekovitog sastojka alicina koji je, također, prisutan i kod vlasca.

Zahvaljujući visokom sadržaju alicina, vlasac smanjuje razine tzv. „lošeg“, LDL kolesterola u krvi i uravnotežuje krvni tlak.

Važno je znati da se alicin stvara odmah nakon što se odreže stabljika vlasca i nakon nekog vremena pretvara se u sumporne spojeve.

Zato se vlasac treba servirati i konzumirati što prije dok se osjeti ljutkasti miris.

 

2.Jača imunitet

Vlasac sadrži vitamin A koji osigurava zdravlje sluznice nosa, grla, pluća i probavnog sustava, ali i drugih organa koji su izloženi vanjskom utjecaju i potencijalnim patogenima.

Vitamin C u vlascu potiče jačanje imuniteta te ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Stoga, vlasac je odličan dodatak prehrani za osobe koje pate od infekcija dišnih puteva.

Vitamini A i C sudjeluju u stvaranju antitijela imunološkog sustava te su zbog toga učinkoviti u eliminaciji štetnih patogena.
3. Sprečava osteoporozu i aterosklerozu

Vlasac sadrži spojeve koji zadržavaju kalcij u kostima i krvi te sprečavaju izlučivanje kalcija u urin. Na taj se način osigurava zdravlje i čvrstoća kostiju.

Vitamin K iz vlasca poboljšava apsorpciju kalcija u kosti te smanjuje učestalost prijeloma u postmenopauzi.

Sprečavanjem hormonalne neravnoteže koja može dovesti do demineralizacije kostiju, vitamin K sudjeluje u očuvanju čvrstoće i zdravlja kostiju.

Redovitom konzumacijom vlasca može se spriječiti kalcifikacija krvnih žila i, posljedično, ateroskleroza.

4. Sudjeluje u prevenciji raka i tumora

Znanstvena su istraživanja potvrdila da vlasac ima snažno antioksidacijsko djelovanje.

U odnosu na drugo lukovičasto povrće (crveni luk, češnjak, ljutika i poriluk), vlasac ima značajno veću količinu antioksidansa.

Oksidativni stres (narušena ravnoteža između slobodnih radikala i antioksidansa u tijelu) povezan je s velikim brojem kroničnih bolesti, kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, tumori i demencija.

Antioksidativni sastojci vlasca smanjuju količinu slobodnih radikala u tijelu čime usporavaju pojavu i širenje kancerogenih stanica.
5. Poboljšava probavu

Alil-sulfid i drugi karakteristični spojevi u vlascu povoljno djeluju na rad probavnog sustava.

Vlasac iz probavnog trakta uklanja štetne bakterije, kvasce i gljivice koje bi inače ometale probavu.

Zbog sinergije vlakana i drugih bitnih prirodnih spojeva (niacin, tiamin, pantotenska kiselina), dolazi do lakše probave.

Vlasac omogućuje bolju apsorpciju hranjivih tvari u probavnom traktu, čime se postiže njihovo učinkovitije iskorištavanje u organizmu.
6. Čuva vid

Karotenoidi zeaksantin i lutein, koje vlasac sadrži, direktno su povezani sa smanjenjem broja slobodnih radikala koji uzrokuju degenerativne bolesti oka.

Usporavaju i sprečavaju pojavu očne mrene, makularne degeneracije te čuvaju oči od starenja.

Od svih predstavnika lukovičastog povrća, vlasac ima najveću količinu vitamina A koji poboljšava zdravlje očiju te jača i izoštrava vid.