KOROMAČ: Aromatičan i ljekovit, u narodnoj medicini koristi se od antičkog doba

KOROMAČ: Aromatičan i ljekovit, u narodnoj medicini koristi se od antičkog doba

Koromač se od davnina koristi u kulinarstvu, ali i kao ljekovita biljka. U antičko doba koristio se zbog ljekovitog djelovanja kod želučanih i bubrežnih tegoba te kod očnih bolesti i lošeg vida.

I danas se koristi u ljekovitim pripravcima za liječenje očnih bolesti, a učinkovit je i kod ublažavanja kašlja i grčeva te za poboljšavanje apetita, piše Slobodna Dalmacija.

Posebno su poznati pripravci od koromača za djecu koji se koriste kod probavnih tegoba dojenčadi i manje djece, za ublažavanje grčeva, za ispuštanja plinova, stabilizaciju bakterijske flore crijeva i sprječavanje štetnih vrenja.

Osnova pozitivnog djelovanja koromača je njegovo eterično ulje koje sadrži estrogen koji inhibira grčenje mišića i omogućuje lakšu probavu, pa čak i ublažava štucanje. K tome, čaj od koromača potiče apetit.

Koromač u narodnoj medicini

U narodnoj medicini koristi se i za pospješivanje dojenja, dok moderna medicina sve češće govori o lošem utjecaju ove biljke na trudnice jer sastojci koromača stimuliraju aktivnost maternice i mogu ubrzati i pojačati trudove. Stoga s konzumacijom koromača u trudnoći ipak treba biti oprezan. Ipak, oblozi od koromača često se preporučuju za liječenju bolnih bradavica i infekcija kod dojilja.

Čaj od koromača je diuretik pa se smatra čistačem ljudskog tijela jer pomaže pri eliminaciji toksina iz tijela. Čaj ima pozitivan utjecaj i na povećanje protoka urina čime štiti jetru od oštećenja alkoholom, čisti krv, poboljšava funkcije bubrega, sprječava pojavu kamenca te pomaže u liječenju žutice.

Čaj od koromača pospješuje izlučivanje vode iz tijela što utječe na ubrzavanje metabolizma pa se često koristi u terapijama mršavljenja i uklanjanja celulita. Smatra se da redovita konzumacija čaja može poboljšati zdravlje zglobova te umanjiti rizik od artritisa i gihta. Osim toga, dokazano je da čaj snižava razinu lošeg kolesterola u tijelu i regulira krvni tlak.

U zapadnoj pučkoj medicini koromač se još koristi za liječenje akni, amenoreje, ekcema, epilepsije, groznice, konjunktivitisa, migrene, plućnih bolesti, srčanih i vaskularnih bolesti, upalnih procesa, itd.

Koromač je dobar izvor minerala

Koromač je dobar izvor minerala jer obiluje kalijem, manganom, fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom, sumporom, cinkom i bakrom. Osim toga sadrži i brojne druge fitokemikalije od kojih su najznačajniji fenolni spojevi koje odlikuju antioksidacijska, antimikrobna i protuupalna svojstva.

Od fenola najzastupljeniji u koromaču su kvercetin, kempferol i rutin. Koromač obiluje i biljnim vlaknima koji na sebe apsorbiraju masnoće i štetne tvari u crijevima, a bogat je i vitaminom C i karotenom. Ulje koromača također sadrži i 14 aminokiselina u idealnom omjeru.