KOPRIVA – HRANA I LIJEK IZ PRIRODE: Ali budite oprezni, neke osobe je ne smiju uzimati!

KOPRIVA - HRANA I LIJEK IZ PRIRODE: Ali budite oprezni, neke osobe je ne smiju uzimati!

Kopriva okusom i blagotvornošću razbuđuje cijelo tijelo, čisti krv i obnavlja svaku našu ćeliju. Uberite listove dok biljka nije počela cvjetati.

Proljeće je vrijeme kada iz zemlje niču razne ljekovite biljke. Jedna od njih je i kopriva, čiji su mladi listovi, ubrani prije cvjetanja, blagotvoran lijek za mnoge bolesti. Raste posvuda i prava bi šteta bila ne ubrati je, jer osim što liječi, ona i hrani, pa od koprive možete pripremiti razna zanimljiva jela.
Okusom i ljekovitošću razbuđuje cijelo tijelo, čisti krv, obnavlja i hrani svaku našu ćeliju. Sadrži skoro sve vitamine i minerale potrebne za zdravlje čovjeka, a krasi je i najviše hlorofila od svih drugih biljaka.

Mnoge naučne studije dokazale su kako kopriva pomaže u liječenju sljedećih bolesti:
Osteoartritis. Istraživanja pokazuju da konzumacija koprive ili nanošenje koprive na kožu može ublažiti simptome osteoartritisa. Redovno konzumiranje može smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova.
Benigna hiperplazija prostate. Postoje dokazi koji upućuju na to da uzimanje 360 mg ekstrakta koprive, u razdoblju od šest mjeseci, ublažava simptome.
Krvarenje. Pomaže u smanjenju krvarenja nakon hirurškog zahvata. Mućkanje čaja od koprive u ustima može ubrzati oporavak tkiva nakon stomatološkog zahvata.
Dijabetes. Svakodnevno jedenje koprive u razdoblju od osam sedmica regulira šećer u krvi kod onih koji pate od dijabetesa.
Gingivitis. Ispiranje usta čajem od koprive ublažava simptome gingivitisa.

Oprez, nije za svakoga
Koprivu ne trebaju konzumirati određene grupe ljudi, jer posljedice mogu biti štetne za zdravlje.
Među prvima su trudnice i dojilje. Kod prvih kopriva može stimulirati kontrakcije maternice i uzrokovati prijevremeni porod ili pobačaj.
Dijabetičari. Iako smanjuje nivo šećera u krvi, dijabetičari je ne bi trebali uzimati dok se ne posavjetuju s ljekarom.
Osobe s niskim pritiskom. Kopriva može spustiti pritisak na nivo opasan za život. Zato ako patite od niskog pritiska, prije konzumiranja, upitajte doktora za savjet.
Bubrežni bolesnici. Neki dokazi upućuju da kopriva može pogoršati simptome bolesti bubrega. Pa i u ovom slučaju porazgovarajte s ljekarom.

Kopriva može pomoći u liječenju i ublažavanju sljedećih stanja:
– anemija
– slaba cirkulacija krvi
– dijareja
– astma
– karcinom
– zarastanje rana
– zadržavanje vode u tijelu

Kako, kada i gdje brati?
Prije svega, nabavite rukavice, jer kopriva žari. Berite je daleko od grada, zagađenog zraka i ispušnih plinova automobila. Snažno upija energije iz zemlje, tla, zraka i okoline, pa je uistinu veoma važno skupljati u nezagađenim zonama.
Već od sredine marta možete brati prve mlade zelene listove, ali i korijen.

Izvor: zdravljeljepota.ba