KAMILICA JE LIJEK ZA SVE: Liječi bolesti kože i probavnih organa, dobra je za smirenje…

KAMILICA JE LIJEK ZA SVE: Liječi bolesti kože i probavnih organa, dobra je za smirenje...

Kamilica se upotrebljavala još u antičkim vremenima. Egipćani su ulje kamilice utrljavali kod neuralgija i reumatizma zglobova. Zbog ublažavajućeg djelovanja na groznicu i snižavanja temperature, nazivana je cvijetom boga sunca.

Nosilac ljekovitosti kamilice je njeno eterično ulje, a glavni ljekoviti sastojak je azulen. Smole, gorke materije, tanini, gume i neka drugi spojevi koji se nalaze u cvijetu dopunjuju djelovanje njenog eteričnog ulja, zbog čega cvijet ima kompleksno djelovanje.
Azulen je ugljikovodik koji ne postoji kao takav u biljci, nego se javlja i prelazi s vodenom parom prilikom destilacije. U raznim preparatima kamilice azulen se vrlo brzo gubi. Zato je najbolji preparat jak čaj.
Terapijska upotreba kamilice je česta i raznovrsna ne samo u narodnoj već i u naučnoj medicini. Nije škodljiva ni otrovna.

Kamilica je jedno od najboljih sredstava za liječenje upale kože i sluzokože. Kao antiflogistik, kamilica se preporučuje za liječenje raznih opeklina, rana, čireva, za klistiranje, za ispiranje spolnih organa, očiju, nosa, ušiju, grla, usta i uopće za sve osjetljive organe s kojima se mora veoma oprezno i pažljivo postupati.
Pranje kose jakim čajem od kamilice pomaže oboljelom korijenu kose.

Kao čaj, daje se maloj djeci i dojenčadi protiv bolova i grčeva u trbuhu i za umirivanje. Zbog toga kamilica ulazi u sastav mnogih čajeva protiv raznih tegoba nastalih od probavnih problema, nesanice i drugih smetnji.
Čak od kamilice izaziva znojenje, što je važno za liječenje nekih bolesti. Poslije uzimanja kamilice utrostručuje se broj leukocita, olakšava se probave, odstranjuju plinovi i s tim u vezi dosadna nadimanja i smetnje u organima za probavu, smanjuje upala sluzokože crijeva, zbog čega se upotrebljava protiv zatvora.

Kamilica u kozmetici
Nikako nemojte da zaboravite kamilicu kada je riječ o njegi i ljepoti. Jednom tjedno operite lice čajem od kamilice i vidjet ćete kako će vam koža lica dobiti ujednačen ten i zdravu boju. Kupka od kamilice i kupanje cijelog tijela čajem od kamilice također djeluju umirujuće.
Estrakt kamilice je dobar i za pranje kose, naročito svijetle. Od nje će kosa postati mirisna, meka i sjajna.

Za živčani sustav
Kamilica ima izvanredan utjecaj na cijeli živčani sistem. Poslije teške bolesti ili stanja iscrpljenosti ubrzo ćete se ponovo osjećati bolje i pronaći ćete unutarnji mir. Čak i kad ste nervozni, svaki put popijte čaj od kamilice. Smirit ćete se prije  nego što bi nerviranje i bijes mogli naškoditi vašem srcu.
Preporučljivo je i jastučić napunjen osušenom kamilicom držite kao toplu oblogu na bolnim mjestima. Patite li od nesanice, pokušajte prije spavanja popiti šalicu čaja od kamilice.

NAČIN UPOTREBE KAMILICE

Pripremanje čaja: Jedna puna žličica se prokuha sa četvrt litra vode i ostavi da odstoji kratko vrijeme.

Kupka: Za kupanje u kadi uzeti dvije pune šake, a za pranje lica i kose po jednu punu šaku cvijeta od kamilice, pa prokuhati i ostaviti da malo odstoji. Nakon toga dodati u kadu koju ste prethodno napunili vodom.

Obloge: Četvrt litra vrelog mlijeka prelije se preko jedne pune žlice kamilice, ostavi da malo odstoji, procijedi i upotrebljava za pravljenje toplih obloga.

Inhalacija: Puna žlica kamilice prokuha se u litru vode, a zatim udišete paru.

Ulje od kamilice: Jednu bočicu napuniti svježim cvijetom kamilice skoro do vrha (do tri centimetra od vrha) i preliti cijeđenim maslinovim uljem. Ulje treba prekriti kamilicu. Bočicu dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji na suncu 14 dana. Ulje čuvati u frižideru.