KADULJA ZA ZDRAVLJE I LJEPOTU: Kako žene mogu najbolje iskoristiti ovu ljekovitu biljku

KADULJA ZA ZDRAVLJE I LJEPOTU: Kako žene mogu najbolje iskoristiti ovu ljekovitu biljku

Kadulja je od davnina poznata kao izrazito ljekovita biljka. Vjerojatno ju je većina koristila za ispiranje grla kod viroza i upala.

No, kadulja ima i mnoga druga korisna svojstva, a posebno je korisna za njegu kože i kose te za liječenje tegoba i bolesti kod žena.

Kadulja se smatra sredstvom protiv starenja, također doprinosi gubljenju kilograma, pa se koristi kao pomoćno sredstvo kod borbe s pretilošću.

Listovi kadulje pomažu protiv akni, mitesera, gnojnih kožnih bolesti, seboroičnog dermatitisa. Zbog visokog sadržaja vitamina A, ona ublažava upalu kože i uklanja gljivice.

Tople maske od kaduljina čaja pomoći će ukloniti tragove umora i neugodne vrećice ispod očiju. Kaduljin čaj može se zamrznuti pa se tako dobiju kozmetičke kockice leda za njegu kože.

Kadulja ima terapeutski učinak na kosu. Kućni lijekovi na bazi ove biljke pomažu da se riješe peruti, ojačaju kovrče i potaknu njihov rast.

Kadulja sadrži kompleks ženskih fitohormona koji pružaju neprocjenjive koristi ženskom tijelu. Olakšava tijek upalnih procesa u ženskim organima, a preporučuje se i kao učinkovit afrodizijak.

Kadulju žene stoljećima koristile u sljedećim situacijama:

MENOPAUZA
Kadulja je regulator menopauze, pa se čaj pripremlje od ove biljke koristi za uklanjanje hormonskog poremećaja te smanjuje znojenje, uklanja glavobolju, bori se protiv promjene raspoloženja, razdražljivosti.

OVULACIJA
Kadulja je bogat izvor biljnog estrogena, ženskog spolnog hormona. Normalizira hormonsku ravnotežu žene, pruža koristi za neplodnost, povećava vjerojatnost začeća. Preporučuje se uzimanje kaduljina čaja za povećanje plodnosti kod žene u prvoj fazi menstrualnog ciklusa, neposredno nakon završetka menstruacije, prije ovulacije.

ZAUSTAVLJANJE LAKTACIJE:
Tradicionalna medicina preporučuje korištenje kadulje za zaustavljanje stvaranja majčinog mlijeka u kratkom vremenu, kao i za sprečavanje razvoja upalnih procesa u prsima.

TRUDNOĆA
Ne preporučuje se uzimanje kadulje tijekom trudnoće. Kemikalije u sastavu povećavaju napetost maternice, što može dovesti do pobačaja u prvim mjesecima trudnoće, odnosno do odvajanja posteljice u trećem tromjesečju. Biljka smanjuje količinu progesterona – važne komponentu za održavanje trudnoće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *