Jesu li jaja zdrava ili štetna? Najnovije istraživanje provedeno na Harvardu dalo iznenađujuće rezultate!

Jesu li jaja zdrava ili štetna?

Nutricionisti i zagovaratelji zdrave prehrane godinama su jaja stavljali na popis izrazito nepoželjnih namirnica. Razlogom je bio kolesterol koji sadrže jaja.

Smatralo se, naime, da kolesterol iz jajeta izravno utječe na razinu masnoće u krvi, no kasnije se pokazalo da je riječ o velikoj zabludi.

“Danas se sve više otkriva činjenica da ne postoji ovisnost između nivoa masnoća u krvi i unosa kolesterola hranom. Radilo se o zabludi, koja se sad polako razotkriva. Kolesterol iz hrane izravno utječe na razine masnoća u krvi tek u rasponima do pola grama dnevno. U jajetu je količina kolesterola takva da se slobodno može preporučiti uvrštavanje u tjednu prehranu 3 jaja bez bojazni da će te namirnice izazvati povećanje kolesterola u krvi i dovesti do hiperkolesterolemije. Štoviše, zbog izuzetno dobrog nutritivnog sastava jaje je poželjna namirnica i preporuča se od navršene prve godine života”, piše prof. dr. sc. Donatella Verbanac na stranici Pliva zdravlje.

Sada je to potvrđeno istraživanjem koje je proveo tim s Harvarda.

Kako piše Večernji list, znanstvenici su pratili su 215.618 zdravih muškaraca i žena koji su u prosjeku jeli jedno do pet jaja tjedno i nisu pronašli nikakvu poveznicu između konzumacije jaja i kardiovaskularnih bolesti koje mogu dovesti do srčanog udara.

Na početku istraživanja nitko nije imao srčanih bolesti, dijabetes ili rak. Neki su kroz godine razvili neku od navedenih bolesti, ali razlog nije bila svakodnevna konzumacija jaja već pretjerivanje u konzumaciji crvenog mesa i povećani indeks tjelesne mase.

Autor istraživanja dr. Jean Philippe Drouin-Chartier kaže: “Glavna tema već godinama je poveznica između jedenja jaja i srčanih bolesti. Prijašnja istraživanja pokazala su da možda postoji poveznica, ali sada smo dokazali da je nema.”

Na kraju možemo zaključiti: Jaja su jeftiniji izvor proteina, željeza i dobrih masti, a sadrže i antioksidanse koji smanjuju stres.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *