Jeste li znali da je list masline ljekovit? Evo kako možete iskoristiti njegovu ljekovitost

Svi znamo da je maslinovo ulje zdravo, čak i ljekovito, ali većina nas ne zna da i list masline ima razna ljekovita svojstva. A upravo je lišće masline tradicionalni lijek koji se u stoljećima koristi u terapeutske svrhe.

Referencu o njegovoj ljekovitosti moguće je pronaći čak i u Bibliji, piše Zadovoljna.hr.

Jedan od primarnih spojeva u listu masline koji se zove oleuropein sadrži antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Neka istraživanja pokazala su da snižava krvni tlak i šećer, a u sebi sadrži više antioksidanta od zelenog čaja. Danas se u terapeutske svrhe najčešće koristi ekstrakt lista masline ili se iz lišća kuha čaj.

Izdvajamo pet poteškoća i bolesti kod kojih list masline može biti djelotvoran lijek

1. Pomaže kod osteoporoze. Oleuropein potiče razvoj stanica koje su zaslužne za razvoj kostiju te na taj način pomaže u prevenciji i liječenju osteoporoze.

2. Liječi bakterijske i virusne infekcije. Mikroorganizmi poput bakterija i virusa nemoćni su pred oleuropeinom. On u njima zaustavlja reprodukciju tvari koje im pomažu u širenju organizmom.

3. Sprječava starenje. Slobodni radikali štete koži, a lišće masline bogato je fenolima i antioksidantima koji neutraliziraju slobodne radikale i revitaliziraju našu kožu.

4. Snižava krvni tlak. Stručnjaci su dokazali da oleuropein poboljšava cirkulaciju, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i snižava krvni tlak.

5. Bori se protiv kolesterola. Brojne tvari u lišću masline sprječavaju formaciju lošeg kolesterola u našem organizmu.

RECEPT za ljekoviti čaj od maslinova lišća

Sastojci:
– 15 do 20 osušenih listova masline
– 2 do 3 dl vode

Priprema:
Listove masline stavite u kipuću vodu i kuhajte ih 10 minuta. Nakon toga maknite vodu s vatre i pustite da se hladi 15 minuta. Po želji čaju dodajte limunov sok i med kako bi imao bogatiji okus.

Savjet: Za maksimalnu dobrobit čaj od maslinova lišća konzumirajte redovito nekoliko tjedana.