ISTRAŽIVANJE: Kakav učinak na naše zdravlje ima konzumiranje badema

ISTRAŽIVANJE: Kakav učinak na naše zdravlje ima konzumiranje badema

Jedno istraživanje što ga je sprovelo Američko kardio udruženje pokazalo je da nedovoljna konzumacija orašastih plodova, a naročito badema, povećava šanse za dobijanje kardiovaskularnih bolesti.

Američki naučnici proveli su posebno istraživanje o tome kakav je utjecaj badema na ljudsko zdravlje. Pri tome su došli do zanimljivih rezultata!

Evo kakav rezultat daje svakodnevno konzumiranje ove namirnice:

– Smanjuje broj akni. Potvrđeno je da pacijenti sa ovim problemom imaju devet odsto manje vitamina E u krvi i zato je badem pravi lijek za otklanjanje ove neugodne pojave. Ukoliko svakodnevno jedete bademe, koža će ponovo biti zdrava, nJežna, bez akni, i to na duže staze. Badem je bogat vitaminom E i antioksidansima, kao i omega 6 masnim kiselinama. Sve to ubrzava izlJečenje kože.

– Pomaže u borbi sa dijabetesom. Studija je pokazala da se opšte fizičko stanje pacijenata koji boluju od dijabetesa tipa 2 poboljšalo kada su svakodnevno jeli bademe. Ovi orašasti plodovi utiču na smanjenje lošeg holesterola i nivoa šećera u krvi.

– Olakšava oporavak nakon porođaja. Indijci od davnina koriste bademe kao prirodni lijek za regulisanje rada crijeva i podizanje energije. Oni su važan sastojak ajurvedske dijete i često se preporučuju ženama nakon porođaja, za brži oporavak i izbjegavanje nastajanja strija.

– Dokazano je da konzumiranje badema poboljšava aktivnost mozga. Ukoliko, u trudnoći, jedete 74 grama badema nedjeljno, vaše dijete će biti pametnije, pokazalo je istraživanje španskih naučnika, sprovedeno na više od 2.000 trudnica. Njihova djeca praćena su u uzrastu od jedne, pet i osam godina, i dokazano je da su ona čije su majke jele bademe imala veći koeficijent inteligencije.