Jedete previše orašastih plodova? Postoje 3 dobra razloga da se riješite te navike

Jedete previše orašastih plodova? Postoje 3 dobra razloga da se riješite te navike

Orašasti plodovi su veoma zdravi – povezuje ih se s poboljšanjem zdravlja vašeg srca, borbom protiv raka, smanjenja rizika od pojave Alzheimerove bolesti, pa čak i gubitkom neželjenih kilograma.

Nutricionisti stoga kažu da orašaste plodove možemo jesti bez grižnje savjesti. Ali, ne u pretjeranim količinama!

Premda su poznati kao zdrava namirnica, prekomjerna konzumacija orašastih plodova povezana je s nekim zdravstvenim rizicima, piše portal Fini recepti.

U nastavku pročitajte koja su 3 najgora od njih:

1. Brzo ćete dobiti na tjelesnoj težini
Postoji jako puno istraživanja koja govore kako vam orašasti plodovi mogu pomoći u gubitku neželjenih kilograma. Međutim, treba obratiti pažnju na sljedeću činjenicu – ovi rezultati vrijede samo ako ih jedete u umjerenim količinama. Prekoračite li preporučene dnevne količine dogodit će se upravo suprotno i zapravo ćete dobiti na težini.
Dodatan problem je i podatak da će se to dogoditi puno brže nego da ste pretjerivali s nekom drugom hranom. Naime, orašasti plodovi jako su bogati kalorijama, stoga daju više energije nego ostale namirnice. Primjerice, 30-ak grama badema sadrži 163 kalorije, dok ista količina kuhane tjestenine sadrži svega 37 kalorija.

2. Mogu se pojaviti problemi s probavom
Ako se ikada osjećate naduto nakon konzumacije orašastih plodova, niste jedini. Nadutost je česta “nuspojava” zahvaljujući fitatima i taninima, sastojcima zbog koji su orašasti plodovi teže probavljivi. Kao da to nije dovoljno loše, pretjerana konzumacija masti (kojom obiluju orašasti plodovi) u kratkom vremenskom periodu može dovesti i do proljeva.
Kako možete spriječiti ove neugodne posljedice? Držite se preporučenih dnevnih količina ili se odlučite za opcije koje su lakše probavljive.

3. Postoji rizik od trovanja selenom
Opadanje kose, lomljivi nokti, neugodan zadah, bol u mišićima i zglobovima – sve su to simptomi trovanja selenom, rijetkog ali vrlo ozbiljnog stanja koje se može pojaviti ako konzumirate previše brazilskih oraščića (s ostalim orašastim plodovima ste sigurni).
Brazilski oraščići toliko su bogati selenom da stručnjaci preporučuju da ne jedete više od nekoliko oraščića dnevno, i to svega nekoliko puta tjedno, piše net.hr.