Jedete li pistacije? Dobre su za vid i probavu, reguliraju kolesterol i šećer u krvi…

Jedete li pistacije? Dobre su za vid i probavu, reguliraju kolesterol i šećer u krvi...

Pistacije ne samo da su ukusne, nego u sebi skrivaju ogroman potencijal za poboljšanje zdravlja, budući da sadrže veliki broj elemenata potrebnih za dobro funkcioniranje ljudskog organizma.

Bilo da ih dodajete u jela ili ih jedete kao užinu, ovi mali orašasti definitivno zaslužuju biti uključeni u svačiji plan prehrane.

Ovi orašasti plodovi sadrže zdrave elemente poput vlakana, proteina, ugljikohidrata, zdravih masti, kalija, fosfora, vitamina A, vitamina B6, bakra i mangana. Imaju manje kalorija u odnosu na mnoge druge orašaste plodove. Preporučuje se pojesti jednu porciju pistacija dnevno. I ne zaboravite, bolje je ako su neslani.

1. Smanjuju kolesterol

Pistacije su također bogate antioksidansima koji pomažu u zaštiti ćelija od slobodnih radikala. Zahvaljujući ovim antioksidantima, ovi su orašasti plodovi dobri za one s visokim kolesterolom.

2. Dobre su za oči

Ostali korisni elementi koji se kriju u pistacijama su lutein i zeaksantin koji dobro utječu na zdravlje vaših očiju. Mogu smanjiti šanse za razvoj problema povezanih s vidom, kao i starosne degeneracije makule i mrene.

3. Štite probavni sustav

S obzirom na to da su pistacije bogate vlaknima, one su dobre i za vaš probavni sustav. Vlakna su potrebna kako bi ćelije debelog crijeva ostale zdrave i kako bi se spriječili probavni poremećaji poput zatvora. Osim toga, i istraživanja su pokazala da konzumiranje pistacija može poboljšati sastav mikroflore crijeva.

4. Pospješuju mršavljenje

Orašasti plodovi su sjajni za mršavljenje. Ako ih redovito jedete, stječete više kontrole i pomažu vam u sprečavanju debljanja. Neka istraživanja sugeriraju da je ljudima koji su jeli pistacije kao grickalice indeks tjelesne mase smanjen u usporedbi s ljudima koji su jeli neke druge grickalice.

5. Regulira šećer u krvi

Mala skupina ljudi je sudjelovalo u istraživanju u kojem su bijeli kruh, bogat ugljikohidratima, kombinirali s pistacijama. Ispostavilo se da su ti orašasti plodovi smanjili povišen šećer u krvi nakon konzumiranja kruha.