JABUKE SU PRAVA RIZNICA ZDRAVLJA! Zato ih treba svakodnevno imati na trpezi

JABUKE SU PRAVA RIZNICA ZDRAVLJA! Zato ih treba svakodnevno imati na trpezi

Jabuke su tradicionalno voće u našem dijelu svijeta pa ih često smatramo nečim običnim i ne osobito vrijednom. A to je velika pogreška!

Jer, jabuke su veoma zdravo voće, neki kažu najzdravije voće na svijetu. Istraživanja su pokazala da su upravo jabuke značajan izvor flavonoida u prehrani. Kad god je moguće, treba jesti neoguljene jabuke, jer njihova je kora pravi koncentrat antioksidansa, piše Aura.ba.

Jabuke dokazano smanjuju rizik od pojave raka pluća te rezultati naučnih istraživanja preporučuju da se svaki dan pojede bar jedna jabuka. Takođe, bogate su vitaminom C, koji je potreban za obnovu imunološkog sistema. U prosječnoj jabuci ima osam miligrama vitamina C, što je 14 odsto od dnevne potrebe.

Pozitivno utječe na zdravlje krvnog sistema smanjujući rizik od stvaranja ugrušaka i moždanog udara, dok sok od jabuke može smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti i unaprijediti intelektualne funkcije.

Ovo voće koristi zdravlju i funkciji disajnog sistema te smanjuje rizik od pojave astme i bronhijalnu osjetljivost.

Žene koje jedu najmanje jednu jabuku dnevno imaju 28 odsto manje izgleda da razviju dijabetes tipa 2. Jabuke su bogate vlaknima i antioksidansom antocijaninom, koji otapa šećer u krvi.

Dobra strana jabuka je i to što su dostupne tijekom cijele godine, pa ih možemo imati na jelovniku i zimi. A dobra osobina im je i to što se mogu jesti svježe, pečene, kuhane, kao dodaci raznim kolačima…