Gripu treba preležati, a pijenje mnogo tekućine i mirovanje važnije je od vitamina C ili češnjaka

Gripu treba preležati, a pijenje mnogo tekućine i mirovanje važnije je od vitamina C ili češnjaka

Gripa (influenca) je najteža virusna infekcija dišnog sustava, prate je brojne komplikacije koje mogu biti i vrlo ozbiljne kao, primjerice, teška upala pluća.

Simptomi gripe su: povišena temperatura, drhtavica, osjećaj iscrpljenosti, gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa, grlobolja i kašalj.

Gripu treba preležati, a pijenje mnogo tekućine i mirovanje važnije je od udarnih doza vitamina C ili češnjaka, stoji u preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za influencu objavljenoj na portalu Gripa.hr.

Gripa ne zahtjeva posjet liječniku, ali treba ostati kod kuće i ne širiti zarazu. Gripa se najčešće izliječi bez intervencija, a liječniku treba otići samo ako temperatura traje dulje od četiri, pet dana, ako postoji poremećaj disanja (teško disanje, ubrzano disanje, jak kašalj, bol u prsima) ili poremećaj svijesti.

Primjerice, ako dijete ima konvulzije ili se ne može probuditi, a odrastao čovjek osjeća smušenost i vrtoglavicu. Gripu uvijek prati tjelesna temperatura viša od 380 C što isušuje organizam. Najbolji su topli napici (jer prevrući štete grlu, jednako kao i hladni), ne previše zaslađeni i bezalkoholni.

Treba ih piti u dostatnim količinama kako bi se nadoknadila tekućina izgubljena znojenjem i visokom temperaturom. Za spuštanje temperature mogu se koristiti lijekovi za snižavanje temperature, tuširanje u mlakoj vodi, a nikako alkoholni oblozi.

Ako je nos začepljen, treba uzimati kapi za nos tako da bude prohodan jer ako nije, može doći do upale srednjeg uha. Korisne su i pastile za grlo kako bi sluznica grla zadržala vlažnost.

Dobro je koristiti bili kakve bombone jer se tako ovlažuje grlo i smanjuje nadražaj na kašalj. U slučaju da je kašalj jači, preporučuje se sirup protiv kašlja.

Evo u kojim slučajevima svakako treba potražiti pomoć liječnika:
• ako imate temperaturu koja traje dulje od četiri, pet dana
• ako otežano dišete, imate kratak dah i jako kašljete
• ako osjećate bol ili pritisak u prsima
• ako imate iznenadne vrtoglavice ili ste ošamućeni
• ako povraćate i imate proljev
• ako se povišena temperatura ponovi nakon poboljšanja simptoma