GOSPINA TRAVA poboljšava raspoloženje, umanjuje osjećaj iscrpljenosti i umora

GOSPINA TRAVA poboljšava raspoloženje, umanjuje osjećaj iscrpljenosti i umora

Gospina trava ili kantarion (Hypericum perforatum) poznata je ljekovita biljka koja se u narodnoj medicini često rabi za pospješivanje izlučivanja mokraće, kod bolesti s vrućicom, jetrenih i žučnih tegoba te mokrenja u krevet.

Ipak, najbolje je istraženo njezino djelovanje protiv depresije. Kliničkim je ispitivanjima potvrđen utjecaj gospine trave na depresivna raspoloženja i lake do srednje teške depresije, piše 24 sata.

GOSPINA TRAVA poboljšava raspoloženje, umanjuje osjećaj iscrpljenosti i umora

Antidepresivno djelovanje nastupa polagano – tek nakon dva tjedna primjećuju se promjene. Malen broj bolesnika ne reagira na liječenje.

Gospina trava poboljšava raspoloženje te umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Pomaže i kod neutemeljenih strahova i poremećaja spavanja. Uspješno se koristi i u djece i mladih koji imaju poteškoće sa spavanjem i koncentracijom.

Preporučljiva je za žene u menopauzi, od 40. godine nadalje. Čaj se priprema tako da se jedna, dvije žličice suhe gospine trave ostavi da stoji u vrućoj vodi deset minuta.

Ujutro i navečer pije se po šalica čaja, najmanje šest tjedana zaredom, osobito zimi. Crvenim uljem gospine trave liječe se rane, ogrebotine, opekline i čirevi. Gospina trava bere se u vrijeme cvatnje, od sredine lipnja do kolovoza.

Ubire se samo gornji dio jer se u cvjetovima i listovima nalazi najviše aktivnih tvari.

Kod propisanih količina ne bi trebalo biti nuspojava. Ipak, u literaturi se katkad nalaze upozorenja da zbog hipericina može doći do preosjetljivosti na svjetlost (fotosenzibilizacija) pa je sigurnije tijekom uzimanja ne odlaziti u solarij ili se sunčati.