GAVEZ: Nevjerovatna biljka za regeneraciju stanica i ublaživanje bolova

GAVEZ: Nevjerovatna biljka za regeneraciju stanica i ublaživanje bolova
Foto: H-Zell / Wikimedia / (CC BY-SA 3.0)

Gavez je biljka za koju se smatra da pomaže kod bolova u leđima, reumatoidnog artritisa, pa čak i paralize uzrokovane ozljedom kičmene moždine. Oblozi od gaveza su učinkoviti protiv psorijaze, čireva, proširenih vena, karpalnog sindrom i čukljeva.

U obliku čaja, gavez se može grgljati kako bi se ublažilo upalu grla ili zaustavilo krvarenje desni. Čaj pomaže i kod bolnih menstruacija, čireva na želucu, proljeva, krvavog urina, bolnog disanja (pleuritisa), bronhitisa i boli u prsima (angina). Gavez se upotrebljava i u higijeni i kozmetici za pomlađivanje kože.

Moguće štetno djelovanje
Postoje određeni rizici kada je u pitanju uzimanje gaveza. On sadrži kemikalije koje mogu izazvati oštećenje jetre, pluća i rak. Posebno je opasan za trudnice i dojilje. Neophodno je savjetovanje sa doktoromili stručnjakom kada je u pitanju količina i duljina uzimanja proizvoda koji sadrže gavez.
Najsigurniji je za vanjsku primjenu. Dostupan je u obliku masti, krema, tinktura i čaja.

Tinktura od gaveza
Izrada tinkture od gaveza vrlo je jednostavna, ali za nju treba barem šest tjedana. Ona pomaže kod čireva na želucu, proljeva i kašlja, a koristi se i u kozmetici.

Oblog od gaveza
Zagrijani oblog od gaveza odličan je način da primijenite ljekovita svojstva biljke na vanjske ozljede; slomljenu kost, upale, manje opekline, posjekotine ili modrice. Gavez doslovno ubrzava proizvodnju stanica kako bi se tijelu omogućio brži oporavak. On se priprema od usitnjenih listova koji se zamataju u gazu ili sličnu tkaninu.

Čaj od korijena gaveza
Čaj od korijena gaveza je dobar za ispiranje grla, a može se konzumirati u malim dozama tijekom dana za liječenje želuca ili proljeva te kašlja. Mnogi ljudi koriste čaj radije nego tinkture za liječenje tih tegoba.

Priprema:
Stavite tri kašike gavezovog korijena u jednu šoljicu vruće vode. Ostavite šoljicu da stoji 10 sati. Nakon toga procijedite tekućinu. Korijen dodajte u pola šoljice vode i pustite je da zavrije. Iznova iscijedite korijen, ali ne bacajte vodu. Ocijeđene tekućine spojite i dobit ćete čaj od ekstrakta gavezovog korijena. Uzimajte po gutljaj svakih nekoliko sati.

Napomena: Proizvode od gaveza ne treba čuvati u metalnim spremnicima.

Izvor: Novi.ba