EUROPSKA AGENCIJA: Nema dokaza da hrana može biti izvor zaraze koronavirusom

EUROPSKA AGENCIJA: Nema dokaza da hrana može biti izvor zaraze koronavirusom

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) pomno prati situaciju vezano uz epidemiju koronavirusa i nije utvrdila da bi hrana mogla biti izvor ili prijenosnik zaraze navedenim virusom.

“Iskustva s prijašnjim epidemijama srodnih koronavirusa, poput teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV) i bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS-CoV), pokazuju da nije bilo prijenosa virusa konzumacijom hrane. U ovom trenutku, nema dokaza da se novi koronavirus ponaša drukčije“, rekla je vodeća znanstvenica u EFSA-i Marta Hugas, prenosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Europski centar za sprječavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) priopćio je da, iako su u Kini životinje najvjerojatniji izvor prvotne zaraze, virus se prenosi s čovjeka na čovjeka – mahom kapljičnim putem kad ljudi kišu, kašlju ili izdišu.

Znanstvenici i vlasti u cijelom svijetu prate razvoj bolesti i do sada nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa koronavirusa putem hrane.

Što se sigurnosti hrane tiče, Svjetska zdravsrvena organizacija izdala je preporuke za mjere predostrožnosti koje uključuju savjete u provođenju prikladnih higijenskih mjera kod rukovanja hranom i njezine pripreme, poput pranja ruku, temeljite obrade hrane i izbjegavanja moguće unakrsne kontaminacije između kuhane i sirove hrane, priopćila je Europska agencija za sigurnost hrane, a prenosi HZJZ.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *