EHINACEJA: Biljka čiji je svaki dio ljekovit, evo što sve liječi i kako se koristi

EHINACEJA: Biljka čiji je svaki dio ljekovit, evo što sve liječi i kako se koristi

Echinacea je izvorno američki rod cvjetnih biljaka iz obitelji Asteraceae. U Sjedinjenim Državama raste devet vrsta ehinaceje, od kojih se u medicinske svrhe koriste Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia i Echinacea pallida.

Svaki dio biljke – korijen, stabljika, lišće i cvijet – može se iskoristiti u ljekovite svrhe, piše Alternativa za vas.

Indijanci su koristili ehinaceju za liječenje i prevenciju upala dišnih puteva stotinama godina prije dolaska europskih useljenika. Početkom 19. stoljeća prihvatili su je i bijelci i preselili je u Europu.

Njena je popularnost u Europi narasla otkako su sredinom devedesetih u Njemačkoj provedena istraživanja koja su dokazala njenu učinkovitost.

U ehinaceji se nalazi složena smjesa aktivnih sastojaka, kojima stručnjaci pripisuju antimikrobna i imunostimulirajuća svojstva.

Sve vrste ehinaceje posjeduju fenole – tvari s jakim antioksidativnim svojstvima. Fenoli štite biljke od zaraze i oštećenja, a imaju zdravo djelovanje i na ljudski organizam.

Ehinacein, spoj svojstven samo ehinaceji, sprječava prodiranje mikroba u zdrave stanice tako da virusi i bakterije ne mogu uspostaviti uporište u organizmu.

Od ostalih tvari, ehinaceja sadrži alkilamide, koji također jačaju imunitet, te polisaharide, glikoproteine i derivate kafeične kiseline.

Echinacea je vrlo popularna ljekovita biljka, osobito za liječenje i prevenciju prehlade i gripe. Od sredine devedesetih provedena su brojna istraživanja u vezi s djelovanjem ehinaceje na viruse i bakterije.

Znanstvenici pri Sveučilištu u Connecticutu 2007. su analizirali rezultate tih istraživanja i zaključili da ona smanjuje rizik od prehlade za 58 posto.

Također su otkrili da ehinaceja, ako se uzima kod već postojeće prehlade, skraćuje trajanje bolesti za prosječno 25 %.

Najjači dokazi djelovanja ehinaceje kod upala dišnih putova prikupljeni su za Echinaceu purpureu. Echinacea pallida i Echinacea angustifolia pokazali su slabije rezultate.

Echinacea može biti učinkovita u liječenju i prevenciji sljedećih bolesti: prehlada, gripa, bronhitis, alergija, sinusitis, upala desni, upala uha, povećana prostata, upala mokraćnog mjehura, candida, herpes virus, ekcem i psorijaza.

Echinacea je također učinkovita protiv dugotrajnih ili opetovanih infekcija, kao što je infekcija uha.

Echinacea je najdjelotvornija ako se uzima preventivno, dakle dok ste još zdravi. Ako su nas gripa, prehlada ili bronhitis već shrvali, ehinaceja i onda pomaže tako što ublažava tegobe i ubrzava oporavak.

Za oralnu primjenu, najčešće se uzima u obliku tinkture – otopine biljnog ekstrakta u alkoholu. Uobičajena doza tinkture – je 0,75 do 1,5 mililitara dnevno. Tinkturu ukapajte u malo vode ili čaja te popijte.

Tinktura je najdjelotvornija za upale dišnih putova, jer tekućina prilikom gutanja direktno djeluje na sluznicu grla.

Ehinaceju smijete uzimati osam tjedana zaredom, nakon čega je potrebno napraviti pauzu.

Osim protiv upala dišnih putova, ehinaceja se koristi i lokalno za ublažavanje upalnih procesa izazvanih ekcemom i psorijazom.

Ubrzava proces liječenja od kandide i herpesa. Osim toga, dezinficira kožu i pospješuje zarastanje kožnih ozljeda kao što su ogrebotine, porezotine i opekline od sunca. Ujedno ublažava bol na tim mjestima.

Napomena

Echinacea se ne preporučuje osobama s autoimunim bolestima. Nije testirana na trudnicama i dojiljama, zbog toga da liječnici ne preporučuju njezino uzimanje tijekom trudnoće i dojenja.