DRAGOLJUB: Prekrasan cvijet koji liječi mnoge bolesti, a uz to je sjajan dodatak salatama

Dragoljub ili potočarka (Tropaeolum majus L.) prava je “retro” biljka – nekad je bila veoma rasprostranjena, onda je gotovo iščezla, da bi se unazad nekoliko godina ponovo počela vraćati u mnoga dvorišta i vrtove.

Zahvaljujući prekrasnim cvjetovima, neobičnim listovima te ljekovitim svojstvima, dragoljub je sve omiljeniji tako da se sve češće može pronaći i u vrtnim centrima.

Dragoljub potječe iz Južne Amerike – Bolivije, Ekvadora, Kolumbije i Perua, gdje se dugo koristio kao ljekovita biljka za liječenje rana.

Tamošnji bi ga stanovnici stavljali na rane i na taj način sprječavali infekcije. Dragoljub slovi kao jedan od najjačih prirodnih antibiotika, a koristi se tinktura od biljke i svježe iscijeđeni sok.

Zbog baktericidnih svojstava upotrebljavali su ga i za unutrašnje infekcije, posebno one vezane za urinarni trakt i mjehur. Svi dijelovi biljke djeluju antibiotski i povećavaju otpornost organizma na razne bolesti – glikozid u biljci reagira s vodom i proizvodi antibiotik. Također, dragoljub djeluje i antifungicidno, antiseptički, antibakterijski, kao diuretik ili laksativ.

Osim ljekovitih karakteristika, dragoljub je i jestiva biljka, te se vrlo često koristi u kulinarstvu. Listovi imaju gorak okus, te su odlični kao dodatak salatama. Najbolje je brati mlade listove koji bi se trebali koristiti u umjerenim količinama. Cvjetovi su blagog okusa i idealni su jestivi ukrasi.

Travanj i svibanj su mjeseci kada bi ga trebalo posaditi u vrtovima na dobro osunčano mjesto, bez previše vode, a prekrasnim cvjetovima će vas oduševljavati od srpnja pa sve do listopada.

Izvor: Biologija.com.hr