DOMAĆI BOMBONI PROTIV KAŠLJA: Napravite ih sami, recept je lagan i siguran!

DOMAĆI BOMBONI PROTIV KAŠLJA: Napravite ih sami, recept je lagan i siguran!

Ako vašim mališanima ne pomažu preparati iz apoteke ili ih ne smatrate dovoljno sigurnim, onda možete napraviti sami domaće zabavne bombone protiv kašlja za djecu..

Djeci bi moglo biti zanimljivo, a vama olakšati stvar – posebno ako nekada imate problem sa davanjem sirupa mališanima, a zbog toga što im neki od sirupa i ne djeluju baš najukusnije. Osim toga, vještačke arome u svim tim farmaceutskim ponudama i nisu baš primamljive, složit ćete se.

Evo jednog efikasnog i lakog recepta za napraviti, a veoma efikasnog. Stoga ove domaće bombone protiv kašlja možete napraviti svojim mališanima već sada i spremno dočekati zimu.
Naše bake su generacijama protiv kašlja koristile šećer, tačnije pržile ga, pa preljevale svim i svačim, tako je osnov i za ovaj recept upravo prženi šećer koji provjereno pomaže oslobađanju iritacije u grlu.

Priprema bombona protiv kašlja i grlobolje:
– 100 grama šećera
– pola čajne kašikice đumbira u prahu
– jedna čajna kašičica soka od limuna
– silikonski kalup, aluminijska folija ili obična tacna… i još čačkalice…

Za početak kalup premažite uljem. Šećer stavite u šerpu i na tihu laganu vatru na šporet, stalno mješajte da ne zagori potpuno. Kada vidite da se šećer lijepo rastopio onda dodajte kašičicu đumbira i kašičicu soka od limuna. I dalje sve kuhajte na tihoj vatri još par minuta također uz povremeno mješanje…

Da je smjesa gotova znat ćete tako što bi boja smjese trebala da postane braon ili tamnija od prvobitne. Smjesu sipajte u kalup koji ste pripremili i sve ostavite do nekih pola sata u frižider da se stvrdne i ohladi. Ako želite napraviti lizala onda prije nego se stvrdnu u kalup stavite i čačkalicu, no oprezno ako su u pitanju manja djeca.

Slobodno dajte vašoj djeci od 2-3 do 4 bombona dnevno, s tim da pazite da ne jedu previše neke druge slatkiše. Oni koji su isprobali ovaj recept kažu da kašalj prestaje nakon 2-3 dana kod djece. No, ako se to ne desi i sa vašim djetetom onda moguće da je u pitanju neka ozbiljnija upala, pa se preporučuje posjeta i doktoru.

Još nešto, nema pravila – bombone možete konzumirati i vi odrasli.