DOMAĆA ŠLJIVA: Prava riznica zdravlja i energije, efikasno štiti od mnogih bolesti

DOMAĆA ŠLJIVA: Prava riznica zdravlja i energije, efikasno štiti od mnogih bolesti

Znate li da se šljive nalaze na vrhu liste najjačih antioksidanasa, barem kada je riječ o voću? Najzdravije su kada ih jedete svježe, ali ni u suhom ili kuhanom obliku ne gube mnogo na ljekovitosti.

Čak i sušene imaju dva puta više antioksidativnih svojstava od ostalog suhog voća, pa se preporučuju u svakodnevnoj ishrani.

Stručnjaci savjetuju da se dan započne kombinacijom isjeckanih šljiva, žitarica, jogurta i meda. Ovi mirišljavi plodovi sadrže jedinstveni fitonutrijent, kao i neohlorogensku i hlorogensku kiselinu, koji pripadaju porodici fenola.

Ako imate dilemu pri kupovini, treba da znate da su čvrste, s peteljkom i malo zamagljenom površinom najbolji izbor.

U našim krajevima šljive su uglavnom poznate kao sirovina za proizvodnju rakije, a tek mali dio ih se upotrijebi za pripremu džemova, kolača i drugih slastica. Međutim, šljive imaju u ljekovita svojstva, evo koja:

Smanjuju nivo šećera u krvi
Šljive se povezuju s niskim glikemijskim indeksom, što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od tip dva dijabetesa.

Poboljšavaju memoriju
Ako jedete pet šljiva dnevno, pomoći ćete vašem organizmu da se oslobodi negativnog dejstva slobodnih radikala koji loše utiču na naše pamćenje i memoriju.

Štite srce
Jedna svježa šljiva u prosjeku sadrži 113 mg kalijuma. Ovaj mineral pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska, a time smanjuje rizik od moždanog udara.

Poboljšavaju i štite cijeli digestivni sistem
Suhe šljive su odličan način da ubrzate varenje. Jedan od načina da ih jedete tokom cijele godine je da potopite suve šljive u svježe prokuvanu vodu, ohladite i zamrznite.

Jačaju kosti
Istraživači sa Univerziteta Florida i Oklahoma su 12 mjeseci testirali dvije grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa je jela 100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka. Obje grupe su konzumirale kalcijum i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suve šljive imala znatno veću gustinu kostiju u kičmi i podlaktici.