NEKI ĆE VAM SE SVIDJETI: Devet potpuno prirodnih načina da poboljšate pamćenje

Devet potpuno prirodnih načina da poboljšate pamćenje

Mogu li svakodnevne navike, rutine i korištenje određenih namirnica poboljšati pamćenje? Ponekad mogu, tvrdi liječnik i znanstvenik na Sveučilištu Duke u Sjevernoj Karolini P. Murali Doraiswamy.

Zato je, u suradnji s portalom Men’s Health, izdvojio neke od prirodnih “pojačivača” pamćenja, od onih za koje je najviše vjerojatno da će pomoći do onih za kojih ne postoje dokazi da uistinu pomažu, piše Index.

Kofein

Šalica espressa prije važnog sastanka mogla bi vam pomoći da apsorbirate ključne činjenice koje čujete. Naime, kofein je stimulans koji dokazano može poboljšati određene vrste memorije.

Povremeni post

Kako ovaj znanstvenik tvrdi, povremeni post može pomoći u oslobađanju određenih moždanih kemikalija koje štite zdravlje memorijskih mreža.

Križaljke

One vam mogu pomoći u poboljšavanju koncentracije i u lakšem pamćenju riječi, ali to ne znači da ćete magično početi pamtiti i druge stvari.

Stvaranje glazbe

Tako ćete se naučiti fokusirati, a pjevanje ima još snažniji učinak jer zahtijeva pamćenje riječi.

Spavanje

Noću vaš mozak “radi” poput knjižničara odnosno arhivira “knjige”, točnije informacije, koje ste tijekom dana primili.

Šećer

Glukoza je preferirano gorivo vašeg mozga pa će vam doza šećera ekspresno poboljšati pamćenje. Nažalost, ovaj simptom je kratkog vijeka i sasvim sigurno nije opravdanje za prekomjernu konzumaciju šećera.

Riblje ulje

Omega-3 masne kiseline pomažu u stvaranju sive tvari i poboljšavaju integritet bijele tvari, a mnogi stručnjaci vjeruju da to utječe i na pamćenje.

Kakao

Nedavne studije su pokazale kako redovna konzumacija kakaa poboljšava pamćenje, a pretpostavlja se da je to zato što on ima protuupalno djelovanje.

Gingko

Ovaj ekstrakt može pomoći u prevenciji demencije kod starijih ljudi, ali nema dokaza da poboljšava pamćenje kod mlađih osoba.