CRNA ROTKVA: Od davnina se upotrebljava kao lijek za žuč, jetru, pluća, kašalj…

CRNA ROTKVA:  Od davnina se upotrebljava kao lijek za žuč, jetru, pluća, kašalj...

Crna rotkva se od davnina upotrebljava kao lijek, i to za žuč, jetru, pluća i kašalj. Uzgaja se od davnina kao uljarica, koristila se kao namirnica u ljudskoj ishrani, najčešće u kombinaciji s lukom i češnjakom, a u medicini starih Grka i Rimljana bila su poznata njena ljekovita svojstva te se korsitila kao lijek protiv kašlja i u liječenju dišnih organa.

Korijen crne rotkve je mesnat, u sebi sadrži visok postotak ulja gorušice i ima karakterističan ljut okus i oštar miris te se u prehrani koristi za salate i kao začin.

Njena hranjiva vrijednost je mala: 100 grama jestivoga dijela sadrži 70 kcal ili 294 kJ. Sadrži oko 1 % bjelančevina, 0,1-0,2 % biljnih ulja, 15 % ugljikohidrata i celuloze oko 0,7 %. Sadrži relativno dovoljnu količinu mineralnih sastojaka, 0,7-0,8 %. Najviše ima kalija, 322 mg %, u manjoj količini kalcija 33 mg %, fosfora 29 mg %, natrija 18 mg %, željeza 0,8 mg %. Odnos kalcija i fosfora takav je da omogućava iskorištavanje kalcija.

Od vitamina je po sadržaju najznačajniji vitamin C – 29 mg %, zatim sadrži karoten (provitamin A), vitamine B1, B2 i niacin.

Zahvaljujući svom mirisu i okusu, u prehrani se koristi uglavnom kao aperitiv, potiče apetit i pojačava lučenje želučanog soka. Teže se probavlja te je stoga treba što više usitniti. Uvijek je treba pripremati neposredno prije upotrebe jer stajanjem gubi specifičan miris i okus.

Korijen rotkve sadrži sumporno ulje rafanol, zatim niz spojeva s uljem slačice, mineralne tvari, vitamine, fermente i lizocin, koji se odlikuju jakim baktericidnim djelovanjem. Povoljno djeluje na izlučivanje sluzi iz dišnih organa pa se preporučuje kod bronhitisa, prehlade i kašlja.

Potiče lučenje probavnih sokova i rad crijeva te se preporučuje kod osoba koje pate od zatvora.

Stimulira izlučivanje žuči kod oboljenja žuči i žučnih puteva i pojačava lučenje mokraće.

VAŽNO UPOZORENJE:
Crna rotkva i njen sok ne preporučuju se osobama koje imaju upalu sluznice želuca i crijeva, čir na želucu i dvanaesniku te osobama koje su bubrežni bolesnici.
Također, crnu rotkvu ne treba jesti posoljenu, a pogotovo uz posoljenu crnu rotkvu ne treba piti pivo.