CIKORIJA (VODOPIJA): Korijen može izliječiti rak, a cvijet srce i dijabetes

CIKORIJA (VODOPIJA): Korijen može izliječiti rak, a cvijet srce i dijabetes

Premda je obična korovska biljka, cikorija ili vodopija zauzima posebno mjesto u narodnoj medicini. Poznata po izuzetnoj plavoj boji cvjetova, cikorija oduvijek ukrašava livade ovog dijela svijeta. Svaki njen dio je ljekovit, a najviše korijen.

Samljeveni korijen cikorije može da se upotrebi i kao adekvatna zamjena za kafu, što je njena i najpoznatija primjena upamćena od davnina, ali postoji i mnogo drugih korisnih upotreba ove biljke.

Narodna medicina je smatra univerzalnim lijekom. Ovo su zdravstvene prednosti cikorije i njenog korijena:

Podstiče sistem za varenje

Najpoznatija zdravstvena korist cikorije je njen pozitivan efekat na varenje. Ona je bogata inulinom, vlaknom koje njeguje crijevnu floru i pomaže u razgradnji masti i redovnom pražnjenju crijeva. Takođe, cikorija omogućava da se hrana što bolje apsorbuje u organizmu, pa na taj način redukuje šanse za pojavu uznemirenog želuca, oksidacije i druge nelagodnosti želuca koje su izazvane probavnim problemima.

Antioksidativna svojstva

Korijen cikorije bogat je polifenolima, koji su snažni antioksidanti, i njegova potrošnja u stanju je da poveća ove elemente u krvotoku. Ovo obezbjeđuje zaštitu mnogih tjelesnih funkcija, kao što su srčani sistem i imunitet, usput izbacujući toksine i druge štetne elemente iz organizma. Cikorija ima antigljivična i antimikrobna svojstva, koja pomažu u borbi protiv štetnih bakterija.

Detoksikuje jetru i bubrege

Naučna istraživanja su pronašla dokaze da je korijen cikorije koristan za jetru i bubrege zbog svojih sposobnosti oslobađanja od otrova. On podstiče ove vitalne organe da luče žuč i proizvode urin. Studije su sprovedene da bi se utvrdilo da li je korijen održiv u izuzetnim slučajevima kod oksidativnog stresa i prevenciji povreda jetre. Poznato je da se cikorija uspješno bori u liječenju žutice. Zbog svih ovih osobina, cikorija je korisna i u liječenju kamenja u žučnoj kesi.

Bori se protiv bolesti srca

Inulin koji se nalazi u korijenu cikorije, osim što podstiče dobro digestivno zdravlje, pomaže i u borbi protiv srčanih bolesti. Rastvorljiva vlakna koja se u njemu nalaze mogu da snize krvni pritisak ako je prouzrokovan visokim LDL holesterolom. Osim toga, koren ove biljke pun je agenasa poznatih kao snažni antioksidanti koji su zdravi za srce. Oni rade na poboljšanju ravnoteže plazme i krvi u tijelu, smanjujući rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Smanjuje upalu i bol kod artritisa

Jedna od glavnih zdravstvenih koristi cikorije su njena protivupalna svojstva. Utvrđena je njena efikasnost u smanjenju bola, čineći je djelotvornom kod artritisa, osteoartritisa i reume. Cikorija može da otpusti bolove u mišićima i zglobovima. Sadržaj polifenola u ovoj biljci čini da se dobro bore protiv upale zbog svoje sposobnosti da povrate ravnotežu krvnih ćelija. Cikorija sadrži snažne protivupalne supstance, a mnogi zdravstveni problemi uzrokovani su baš upalom.

Podstiče mršavljenje

Pored inulina, korijen cikorije sadrži i oligofruktozu. Oba ova elementa podstiču gubitak težine kroz suzbijanje apetita. Inulin stvara osjećaj sitosti, tako što unos kalorija drži na odgovarajućim nivoima. On ne podiže nivo šećera u krvi tako da ne povećava šanse za dijabetes. Oligofruktoza podstiče ravnotežu mikroorganizama u crevima koja pomaže pravilno varenje. Utvrđeno je da koren cikorije može biti i adekvatna zamjena za šećer, jer je slatkog ukusa i bez rizika za podizanje nivoa glukoze u krvi.

Ublažava opstipaciju(zatvor)

Kada je digestivni sistem u dobrom stanju, smanjene su šanse za opstipaciju. Zbog rastvorljivih vlakana, vitamina i hranljivih materija koje sadrži cikorija, ona pomaže funkciji debelog crijeva, održanju peristaltike i produkciji želudačnih sokova. Smanjenje problema sa zatvorom ujedno smanjuje i rizik od gastrointestinalnih poremećaja i bolesti, koje uključuju i karcinome debelog crijeva i želuca.

Jača imunitet

Jedna od zdravstvenih beneficija cikorije je i njeno višestruko pozitivno dejstvo koje ima na imunitet i njegovo jačanje. Ona ima antibakterijsko, antigljivično, antioksidativno i probiotičko svojstvo koje pomaže u oslobađanju štetnih nusproizvoda. Korijen cikorije jača imunitet i na taj način sposoban je da odagna bolesti opasne po život Studije supokazale da ova biljka ima i antitumorska svojstva koja mogu da uspore rast nekih vrsta kancera.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Cikorija sadrži protein adiponektin koji je koristan u prevenciji šećerne bolesti tako što reguliše nivo glukoze u krvi. Ona potpomaže razgradnju masnih kiselina dovodeći to redovnog pražnjenja crijeva. Korijen cikorije se smatra prirodnim metodom za regulaciju i često se uvodi kao potencijalni tretman uz standardnu terapiju.

Izvor: bastabalkana