BROKULA štiti od nekih vrsta raka, pomaže kod alergije, snižava kolesterol…

BEOKULA štiti od nekih vrsta raka, pomaže kod alergije, snižava kolesterol...

Za brokulu se zna da štiti organizam od nekih vrsta zloćudnih bolesti i zato je nutricionisti i liječnici redovito preporučuju.

U njoj su pronađena čak 3 aktivna sastojka, koja štite od raka: 3,3′-dindolilmetan (DIM), glukorafanin i indol-3-karbinol. Oni blokiraju razvoj stanica raka i sprečavaju rak crijeva, želuca, dojke, maternice i prostate.

No, brokula je odličan saveznik i u borbi protiv nekih drugih bolesti, osobito tijekom zime.

Naime, ovo povrće pospješuje apsorpciju vitamina D, što je osobito važno zimi, budući da se stvaranje vitamina D u organizmu osigurava izlaganjem suncu, a zimi sunca nema u izobilju.

Brokula je odlična i prilikom pojave prvih sunčevih zraka, u proljeće. Tada se, kako znamo, većina ljudi bori s alergijama, a upravo brokula ublažava simptome alergija. Sadrži naime kempferol koji smanjuje iritaciju i upalu.

Također, štiti nas i od štetnih utjecaja sunca jer bogata je vitaminima A, C i E.

Brokula poboljšava i rad srca jer je bogata topivim vlaknima koja utječu na snižavanje razine kolesterola dok s druge strane sumpor iz brokule ojačava krvne žile.

Zbog toga što sadrži vlakna, brokula ubrzava probavu, ali i jača probavni sustav. Shodno tome, pomaže i kod mršavljenja, a kalcij i vitamin K iz brokule osnažuju kosti.