ARTIČOKA: Prirodni zaštitnik jetre, žuči, gušterače i slezene

ARTIČOKA: Prirodni zaštitni jetre, žuči, gušterače i slezene

Artičoka (karšun, lat. Cynara) je biljni rod iz porodice glavočika. Njena ljekovita svojstva poznata su već stoljećima. Tradicionalno se smatra da blagotvorno djelovanje artičoke na organizam potječe od gorkih tvari u lišću i korijenu, koje imaju posebnu aromu i potiču brže protjecanje žuči.

Artičoka je izuzetno korisna za regulaciju razine kolesterola, za zdravlje jetre, pa i mršavljenje. Biljka obiluje silimarinom i inulinom koji su prirodni zaštitnici jetre, žuči, gušterače i slezene. Korisna je i kod bubrežnih, dišnih i kožnih bolesti, zatim dijabetesa, gihta i reume te trovanja alkoholom, nikotinom i lijekovima.

Artičoka štiti jetru od hepatotoksičnosti, odnosno od oštećenja uzrokovanog djelovanjem toksina. Ublažava negativne učinke konzumacije alkohola, procesirane hrane i drugih toksina koji dospijevaju u jetru i uvelike opterećuju ovaj izuzetno važan organ.

Dakle, ako niste živjeli najzdravije, artičoka može biti dobar početak detoksikacije jetre i cijelog organizma.

Za pripremu jela koriste se cvjetovi artičoke. Najčešće se pune mješavinom krušnih mrvica, češnjaka i peršina, to je klasik, iako i tu postoje razne varijacije.

Jedu se samo listovi i srčika jer je ostatak izrazito gorak, ali je zato djelotvorniji za liječenje.

Od lišća i korijena mogu se pripremiti čaj, tinktura i ljekovito vino. Artičoka se ne može jesti sirova jer je teško probavljiva, no kuhana ili zapečena prava je delicija.