7 ZDRAVIH NAMIRNICA koje bi se trebale naći na vašem jelovniku ove jeseni

7 ZDRAVIH NAMIRNICA koje bi se trebale naći na vašem jelovniku ove jeseni

Poznato je da dolaskom hladnijih dana naš imunitet može opasti, pa je veoma važno da ga ojačamo. Najbolji način za to je obogatiti ishranu zdravim namirnicama.

Evo kojih sedam namirnica, kojih jeseni imamo u izobilju, treba uključiti u ishranu:

1. Jabuke
Sočne jabuke su bogate antioksidansima koji jačaju imunitet i smanjuju rizik od nastanka raka. Također, jabuke sadrže i pektin, koji djeluje preventivno na pojavu kardiovaskularnih oboljenja.

2. Bundeva
Ovo povrće sadrži vitamin A, koji izuzetno povoljno djeluje na vid. Obiluje i fitosterolima, koji mogu sniziti nivo lošeg kolesterola i beta-karotenom, koji je odličan borac protiv slobodnih radikala.

3. Prokulice
Ovi zeleni kupuščići su odličan izvor željeza i vitamina K. Odaberite svoj omiljeni način pripreme i uživajte u povrću koje sadrži i dosta vitamina C.

4. Smokve
Ukusni plodovi smokve su odličan izbor za užinu. Imaju dosta vlakana, koji mogu smanjiti razinu lošeg kolesterola, zatim reguliraju razinu šećera u krvi, sprečavaju konstipaciju i drže vas dugo sitima. Smokve također sadrže i kalij, koji regulira razinu šećera u krvi.

5. Cvjetača
Ne dopustite da vas bijela boja zavara – ovo povrće je hranjivo isto koliko i zeleno lisnato povrće. Cvjetača je bogata vitaminima C i K, koji mogu spriječiti pojavu upala, ali i vlaknima i folnom kiselinom.

6. Cikla
Ukusna i vrlo ljekovita, cikla je idealno povrće ako želite ojačate svoj imunitet. Ovo povrće sadrži fitonutritijente betalen koji imaju antioksidativna i antiupalna svojstva. Cikla je odličan izvor folne kiseline, kalija i mangana, koji pomažu apsorpciju kalcija i sprječavaju zdrušavanje krvi.

7. Kruške
Svježe ili u kolačima, neka kruške uljepšaju hladne jesenje dane. Sočno voće je odličan izvor vlakana, koji reguliraju nivo šećera u krvi i snižavaju kolesterol. Kruške također sadrže i vitamin C, bakar i bor, koji pomaže organizmu da održi nivo kalcija.